قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي فاکتورهای خطرساز آلزایمر

فاکتورهای خطرساز آلزایمر

▫️خانم‌ها بیشتر درگیر آلزایمر می شوند. دلایل مختلفی بیان می شود. یکی از دلایلی که برای توجیه این موضوع ذکر شده است، طول عمر بیشتر خانمها نسبت به آقایان است.

▫️بانوان با تعداد فرزند بیشتر که درمعرض استروژن بیشتری هستند، خطر کمتری به نسبت خانم‌های با فرزند کمتر برای آلزایمر دارند.

▫️آلزایمر در بانوانی که بیشتر دچار گرگرفتگی می شوند (احتمالا بدلیل کمبود استروژن)، بیشتر مشاهده شده است. مطالعات در این زمینه محدود است.

▫️مصرف استروژن در اوایل شروع منوپوز مانع آلزایمر و در ادامه باعث افزایش ریسک آلزایمر می شود.

▫️سایر فاکتورهای خطرساز عبارتند از: وجود دمانس در فامیل درجه یک، ضربه به سر، پرفشارخونی، هیپرلیپیدمی، سکته مغزی، سیگار کشیدن خود یا اطرافیان، مارکرهای آترواسکلروز، دیابت، نوع ۲ و چاقی، فعالیت کم، آلودگی هوا، سمهای آفات، رژیم غذایی ناسالم، یادگیری بی وقفه می باشند.

▫️مصرف طولانی مدت بنزودیازپینها، ضدافسردگی های سه حلقه ای، آنتی کولینرژیک های مثانه، آنتی هیستامین های نسل ۱،  مصرف  درازمدت مهارکننده های پمپ پروتون (احتمالا چون ممکن است جذب ویتامین ب ۱۲ را کاهش دهند) هم با آلزایمر مرتبط می باشند.

📔 Drugs Aging. 2002;19(6):405-27.
📔 J Am Geriatr Soc 1996;44:865.
📔 Geriatrics 1998;53(Suppl 1):S28.
📔 Arch Womens Ment Health. 2002;5(2):83-6.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

بر اساس نتایج یک مطالعه جدید؛ مصرف استاتین‌ ها رشد سرطان را متوقف می‌کند!بر اساس نتایج یک مطالعه جدید؛ مصرف استاتین‌ ها رشد سرطان را متوقف می‌کند!

▫️نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد که استاتین‌ها – داروهای کاهنده کلسترول خون- با متوقف ساختن رشد تومورهای سرطانی، فرصت بهتری برای غلبه بر سرطان بویژه در زنان می‌دهند.
▫️به گزارش روزنامه دیلی میل (https://www.dailymail.co.uk/health/article-8861885/How-statins-help-women-survive-cancer-according-latest-research.html)، این مطالعه که توسط محققان موسسه تحقیقاتی QIMR Berghofer در بریزبن استرالیا انجام شد، همچنین نشان داد که این داروهای کاهنده کلسترول که خطر ابتلا به حملات قلبی و سکته مغزی را نیز کاهش می دهند، می توانند رشد تومورهای سرطانی را نیز متوقف سازند.
▫️نتایج این بررسی نشان داد، زنانی که داروهایی مانند استاتین ها را کمتر مصرف کرده بودند، احتمال مرگ آنها بیشتر بود و در این میان بیماران مبتلا به سرطان سینه و روده بزرگ با بیشترین میزان خطر روبرو بودند.
▫️محققان در این مطالعه بیش از ۲۰ هزار زن مبتلا به سرطان سینه، ۱۱ هزار و ۷۱۹ زن مبتلا به سرطان کولون (روده بزرگ) و شش هزار و ۴۳۰ زن مبتلا به سرطان ملانوما (خطرناک ترین نوع سرطان پوست) را مورد بررسی قرار دادند.

@SciJournals

داستان زندگی یک پزشکداستان زندگی یک پزشک

به مناسبت اول شهریور زادروز بوعلی سینا و روز پزشک

✍️به قلم: دکتر محمود برفه‌ای (رادیولوژیست)

پزشک، یک انسان است مثل سایر انسانها؛ و با تمام تعلقات مادی و معنوی، آرمانها، آرزوها و نیازها و با تمام نقاط ضعف و قوت انسانی.
بیشترین تماس و ارتباط او با افراد بیمار و ناتوان و مددجوی جامعه می‌باشد. او باید دردها و الام مردم را بشنود و ببیند و آنها را درمان کند، امید دهد و به چرخه عادی زندگی برگرداند. او باید آنقدر توانمند و با روحیه و امیدوار باشد که بتواند این وظیفه را به حد مطلوب و کافی انجام دهد.او بیش از هر فرد دیگری محرم اسرار مردم است.

معمولا یک پزشک شب هنگام دیرتر از سایرین میخوابد و صبح زودتر بیدار میشود، مطلبی را مطالعه میکند و در سر کار حاضر میشود و دیرتر از سایرین به خانه باز می‌گردد. در بسیاری اوقات شب و تعطیلات نیز آنکال و کشیک بیمارستان، درمانگاه، بخش اورژانس و یا اتاق عمل است

او همه را معاینه و بررسی می‌کند ولی خودش را فراموش می‌کند.

بر خلاف سایر اقشار و اصناف، تعرفه و حق ویزیت او را دولت تعیین می‌کند. حق اعتراض ندارد که هیچ، نیمی از مطالبات او را بیمه‌ها با یکسال تاخیر (زمانی که ارزش آن به نصف تقلیل یافته) و با کسورات فراوان به وی می‌پردازند.

سوبسیدهای درمانی دولت به مردم غالبا از کارکرد و جیب پزشک پرداخت میشود ولی مردم این را نمی‌دانند.

او دیرتر از هر شغل و حرفه دیگری به ثبات شغلی و حرفه‌ای می‌رسد.

حدود ۱۲-۱۳ سال تحصیلات آکادمی پزشکی و تخصصی و دوره‌های تکمیلی و حداقل ۴-۵ سال طرح و ضریب کاری باعث می‌شود او در حوالی ۴۰ سالگی به اصطلاح آزاد شود و بتواند برای خودش محل زندگی و طبابت انتخاب کند. البته به شرطی که مراجع مربوطه پروانه های لازم را برای او صادر کنند. او دیرتر از سایرین ازدواج می‌کند و تشکیل خانواده می‌دهد. احتمال تجرد دائمی نیز در آنها بیشتر است.

بر خلاف سایر اقشار مردم انتظار دارند یک پزشک خارج از محل طبابت، در میهمانی، کوچه و خیابان و …نیز به درد دل آنها گوش دهد و آنها را درمان کند.

مردم انتظار ندارند یک پزشک خسته یا بیمار شود، اعتراض یا شکایت کند یا حتی با صدای بلند صحبت کند.

یک پزشک کمتر از سایر تحصیل کردگان خوش مشرب و اجتماعی و فان بنظر می‌رسد. چون  مطالب و دروس سنگین و پر حجم ازسالها قبل از امتحان کنکور و دوران دانشجویی به بعد فرصت و حس و حال تفریح و لذت بردن از زندگی و تعاملات اجتماعی را از او گرفته است.

لباس و پوشاک و رفتار و هزینه‌های او بیش از سایر اقشار زیر نظر و قضاوت دیگران است. او نباید نسبت به هزینه هایش اعتراضی کند و در مقابل او نباید از  بقال و میوه فروش و کسبه محل و دوست و آشنا حق ویزیت دریافت کند.

او استفاده بهینه از اوقات فراغت کوتاه و پیک‌نیک‌های کم هزینه و جمعی و ساده را بلد نیست چون به دلیل مشغله کاری و ذهنی زیاد فرصت این کارها را نداشته.

ممکن است برای خانواده‌اش رفاه مناسب و خوبی فراهم کند ولی خودش کمترین بهره را از این رفاه می‌برد، زیرا وقت و فرصت آن را ندارد.

سبک زندگی یک پزشک طوری است که او کمترین استفاده را از دوران جوانی و نوجوانی خود می‌برد. بیشتر از هر حرفه دیگری مطالعه و کار می‌کند و کمترین تفریح و سرگرمی را دارد.

در زندگی پزشکان، کار و پرداختن به بیماران، اولویت بالاتری از همه امور دیگر حتی خانواده خودش دارد. به همین دلیل معمولا  ارتباط کمی با فرزندانش دارد و به وضعیت سلامتی خود بی‌توجه است.

به دلیل مشغله زیاد و خستگی معمولا نسبت به سایر تحصیلکردگان روابط اجتماعی  کمتری دارند و به همان نسبت نیز از دید اجتماعی، حقوقی و اقتصادی محدودتری برخوردارند که یک نقطه ضعف انها به حساب می‌آید.

پزشک نیز مانند دیگران به رفاه و استراحت و مراقبت پزشکی و…. نیاز دارد.

یک فرد برای آنکه پزشک شود و پزشک بماند هزینه سنگینی از عمر و جوانی وخانواده و تفریحات و حق و حقوق خود می‌پردازد.

حداقل جا دارد مردم و جامعه بدانند پزشک نیز یک انسان است.

با تمام تعلقات مادی و معنوی، آرمانها، آرزوها و نیازها و با تمام نقاط ضعف و قوت انسانی.

اضطراب در هنگام سخنرانی، نمایش، اجرااضطراب در هنگام سخنرانی، نمایش، اجرا

🔻این اضطراب در سخنرانی های عمومی شایعتر است، اما می تواند فعالیت های بسیاری را شامل شود و از امتحان دادن و نواختن ساز در استیج تا انجام سکس را دربرگیرد.

🔻داروها اغلب بصورت “درصورت لزوم” تجویز می شوند.‌ بنزودیازپین و بتابلاکر خط اول درمان می باشند. بهتر است فرد یک بار در زمان دیگری اثر و عوارض احتمالی این داروها را یک بار تست کند.

🔻این اضطراب ساب تایپ از SAD* می باشد.

🔻کلونازپام با دوز ۰/۲۵ تا یک میلی گرم و لورازپام ۰/۵ تا یک میلی گرم ۶۰-۳۰ دقیقه قبل از اجرا تجویز می شود. تولرانس و وابستگی با چنین تجویزی ایجاد نمی شود.

🔻داروی دیگر پروپرانولول با دوز ۶۰-۲۰ میلی گرم می باشد که بیشتر در افرادی توصیه می شود که تپش قلب علامت اصلی اضطراب آنهاست. در افراد با آسم، دیابت، اختلالات هدایتی قلب و سابقه بلوک های قلبی استفاده نشود.

✍️دکتر فانک فهیمی
استاد گروه فارماکوتراپی، بیمارستان دکتر مسیح دانشوری
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی