قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي مصرف کلسترول و تعارضات ایجاد شده این روزها در فضای مجازی

مصرف کلسترول و تعارضات ایجاد شده این روزها در فضای مجازی

🔻چربیهای غذایی به دو دسته ی چربی های اشباع و غیر اشباع تقسیم بندی می شوند. نوع غیراشباع خود شامل چربی غیراشباع با چند پیوند غیراشباع*  و تک پیوند غیراشباع** می باشد.

🔻طبق مطالعات بالینی متعدد که سابقه بعضی از آنها مثل مطالعه مشهور «فرامینگهام» به چند دهه می رسد، تبدیل و جایگزینی چربیهای اشباع شده با نوع غیراشباع، باعث کاهش میزان کلسترول بد (LDL) و درنتیجه کاهش خطر آترواسکروز می گردد.

🔻بدترین نوع چربی های غذایی اشباع شده چربی های ترانس است، که با افزایش کلسترول بد (LDL) و کاهش همزمان سطح کلسترول خوب (HDL) همراه است و با بیماری قلبی عروقی و آترواسکلروز همراهی ثابت شده دارد.

🔻سطح کلسترول خون فقط به میزان مصرف کلسترول غذایی وابسته نیست و عوامل متعددی چون استعداد ژنتیکی، بیماریهای زمینه ای نظیر دیابت، کم کاری غده تیروئید، بیماریهای کبدی، چاقی (شاخص توده بدنی بالا) و مصرف همزمان داروها (نظیر کورتیکوستروئید ها و… ) جزء عوامل تعیین کننده سطح کلسترول خون هستند.

🔻بر طبق آخرین دستورالعملهای انجمن لیپید آمریکا  (۲۰۱۷)، همچنان مانند قبل برای کاهش ریسک قلبی عروقی توصیه به رژیم غذایی با محدودیت میزان چربی تام به ۳۵-۲۵٪؜ کالری روزانه، مصرف چربی های با چند پیوند غیراشباع و یک پیوند غیراشباع تا ۱۰ و ۲۰٪؜ و چربی اشباع شده ی کمتر از ۷٪؜ و چربی ترانس به کمتر از ۱٪؜ کل کالری و محدودیت مصرف کلسترول به زیر ۲۰۰ میلی گرم در روز می باشد.

🔻هر زرده تخم مرغ حاوی حدود ۲۰۰ میلی گرم کلسترول است، بر طبق بعضی مطالعات جدید مصرف روزانه یک عدد تخم مرغ یا مصرف هفتگی حداکثر ۷ عدد تخم مرغ با افزایش بیماریهای قلبی عروقی در جمعیت عمومی همراه نبوده است. بدیهی است این مقدار در افراد دچار دیس لیپیدمی ثابت شده یا دیابت (بویژه دیابت تیپ ۲) قابل تعمیم نیست.

🔻رژیم ایده ال غذایی از نظر چربی رژیم غنی از میوه و سبزیجات بمیزان ۵ وعده یا بیشتر درروز که حداقل یک وعده آن از نوع سبزیجات سبز تیره یا نارنجی رنگ باشد، غلات بویژه غلات سبوس دار و غیرفرآوری شده و با فیبر بالا، حبوبات مثل نخود و لوبیا، لبنیات نوع کم چرب، ماهی، گوشت بدون چربی و مرغ بدون پوست است. بعلاوه کاهش مصرف نمک و کالری تام روزانه برای رسیدن به وزن ایده ال ضرورت دارد.

🔻غذاهای غنی از فیبرهای محلول شامل سبوس جو و سبوس برنج، بلغور جو، لوبیا، نخود فرنگی، مرکبات، توت فرنگی و پالپ سیب باعث کاهش میزان کلسترول تام به میزان ۱۹-۵٪؜ و کلسترول بد (LDL) به میزان ۲۴-۸٪؜ می شوند.

🔻قابل توجه است که گرچه رژیم غذایی کم چربی بطور عام توصیه می شود ولی باید در نظر داشت که کاهش شدید چربی غذا ممکن است منجر به افزایش مصرف کربوهیدراتها بویژه نشاسته و قند ها و ازدیاد وزن گردد . بعلاوه رژیم پرکربوهیدرات بمیزان بیشتر از ۶۰٪؜ کالری تام منجر به افزایش سطح تری گلیسرید می شود که در افراد دارای سندرم مقاومت به انسولین توصیه نمی شود.

🔻چربیها از بهترین منابع تامین انرژی بوده و به ازای هرگرم، دوبرابرِ پروتئین و کربوهیدرات انرژی (کالری) تولید می کنند. بنابراین نباید چربی بطور کامل از رژیم غذایی حذف شود. بلکه چربی اشباع به نوع غیراشباع تبدیل شود.

🔻در انتخاب نوع روغن مناسب برای پخت غذا با توجه به تنوع زیاد روغن های موجود در بازار باید به ترکیب و نوع چربی موجود در روغن توجه داشت. روغن های حاوی چربیهای غیراشباع مثل روغن زیتون و روغن کانولا (حاوی اسیدهای چرب با یک پیوند غیراشباع)، روغن سویا، روغن ذرت، روغن هسته انگور و روغن آفتابگردان (حاوی اسیدهای چرب با چند پیوند غیراشباع) بر روغن پالم و روغن نارگیل که بیشتر از ۹۰٪؜ از نوع چربی اشباع شده است، ارجحیت دارند.
*Polyunsaturated Fatty Acid (PUFA)
**Monounsaturated Fatty Acid (MUFA)

AACE Guidelines, 2017
Expert opinion

دکتر ندا بهزادنیا
فوق تخصص اکوکاردیوگرافی، بیماری های قلب و عروق
دانشیار بیمارستان دکتر مسیح دانشوری، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

مشکلات مصرف ریتالین (متیل فنیدات) برای افزایش عملکرد مغزی در امتحاناتمشکلات مصرف ریتالین (متیل فنیدات) برای افزایش عملکرد مغزی در امتحانات

🔻سوء مصرف در درازمدت می تواند به تولرانس و وابستگی روانی به متیل فنیدات و درجات متفاوتی از رفتارهای غیرطبیعی منجر شود.

🔻افراد مصرف کننده ممکن است دچار حملات سایکوز (جنون) شوند که البته با فرم تزریقی بیشتر گزارش شده است.

🔻متعاقب سوء مصرف توسط افراد سالم بمنظور افزایش یادگیری و قدرت حافظه، درصورت قطع مصرف این دارو مراقبت منظم لازم است، چراکه احتمال افسردگی شدید وجود دارد.

✍️دکتر فانک فهیمی

مسمومیت قرص برنجمسمومیت قرص برنج

🔺اگر کسی قرص برنج خورد شما چه کار می توانید بکنید (اقدامات اورژانس اولیه در منزل بعد از خوردن قرص برنج)

💥به هیچ وجه به بیمار آب ندهید والا او را می کشید

💥بعد از خوردن قرص برنج فسفید الومینوم وارد معده می شود و با اسید ترکیب می شود و گاز سمی فسفین آزاد می کند. خوردن آب روند تولید گاز و سمیت قرص برنج را افزایش می دهد همین فسفین است که اثرات مرگ آور دارد.

🔹 روغن غیر قابل جذب به خورد مریض بدهد

💥بهترین کار خوراندن پارافین مایع و یک ماده روغنی غیر قابل جذب (روغن خانه نمی شود) مثل روغن زیتون و یا روغن نارگیل -از همه بهتر همان پارافین است

💥وازلین هم اگر دارید بد نیست اکثرا در خانه های پماد وازلین بچه دارند

💥چرا بعد از مسمومیت با قرص برنج خوردن روغن خوب است

💥روغن های غیر قابل جذب دور مواد سمی (فسفین) را گرفته و نمی گذارد گاز سمی فسفین آزاد شود

🔹 بیمار ار وادار به استفراغ نکنید ولی اگر خودش استفراغ کرد مهم نیست

🔺 قرص ذغال (شاربن) به بیمار بدهید تا بخورد

🔸داروی اصلی برای درمان مسمومیت با قرص برنج ترکیبات منیزیم سولفات است که باید با سرم به بیمار داده شود که کار شما نیست

🔹بهترین داروی برای درمان مسمومیت با قرص برنج ان استیل سیستین است که آنرا هم در بیمارستان می دهند

🔺استفاده از محلول خوراکی بی کربنات قبل یا بعد از دادن پارافین بسیار خوب است همین که دارید بیمار را به بیمارستان می برید اگر داروخانه دیده اید ایستاده و یک ویال می خرید می دهید همان جا بنوشد

💥بیکربنات با اسید معده ترکیب و از اثرات اسید معده روی قرص برنج می کاهد و مقدار کمتری گاز فسفین تولید می شود

💥اما نباید به بیمار مسموم با قرص برنج جوش شیرین بدهید

💥بی کربنات به صورت ویال ۵۰ سی سی در داروخانه موجود است

🔵مهم مهم مهم مهم مهم خیلی مهم است

💥💥مهمترین کاری و موثرترین کار شما در منزل عدم خوراندن آب به بیمار است!

مراحل MIمراحل MI

به طور کلاسیک عضله قلب پس از MI به ۳ ناحیه تقسیم میشود:

الف- ناحیه نکروزه: به طور کامل مرگ سلولی و جریان الکتریکی از این ناحیه دور میشود که به صورت یک موج Q بزرگ مشاهده می شود  Q pathologic عرض بیشتر از ۰/۰۴ عمق بیشتر از ۱/۴ موج R .

ب- ناحیه صدمه: این قسمت دچار هایپوکسی میباشد و در صورت عدم درمان به موقع به ناحیه نکروزه اضافه می شود که به صورت تغییرات قطعه ST در نوار قلب مشاهده می شود.

ج- ناحیه ایسکمیک: حاشیه ای ترین ناحیه سکته قلبی که در نوار قلب به صورت معکوس شدن یا صاف شدن موج T می باشد.

بنابر این در MI  ؛ سه تغییر انتظار داریم:

۱- وجود Q pathologic

۲- تغییرات قطعه ST

۳- صاف یا معکوس شدن موج T

📉📈چگونه محل MI را از روی نوار قلب تشخیص دهیم؟

👈اگر تغییرات بالا در لید های ۲ ، ۳ , AVF باشد MI تحتانی رخ داده است.
👈اگر تغییرات در لیدهای ۱ و AVL باشد MI جانبی فوقانی رخ داده است.
👈اگر در V5 و V6 باشد جانبی تحتانی است.
👈اگر در V1 و V2 باشد MI سپتال رخ داده است.
👈اگر V3 و V4 باشد MI قدامی رخ داده است.
👈معمولا V1 و V4 نشاندهنده MI قدامی دیواره ای میباشد.