قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي ارتباط میان سردرد و یائسگی

ارتباط میان سردرد و یائسگی

▫️یائسگی یا همان توقف چرخه تخمک گذاری، به معنای خاتمه دوران باروری خانم هاست. در این دوران که معمولاً در سنین بین ۴۰ و ۵۸ سالگی اتفاق می افتد، تغییرات هورمونی زیادی مانند کاهش تولید استروژن و پروژسترون در بدن خانم ها مشاهده می شود.
▫️به همین دلیل، هنگامی که یک خانم وارد مرحله یائسگی می شود، علائم مختلفی مانند گرفتگی، سردرد، اختلالات خلقی، اضطراب، درد مفاصل، اختلالات خواب و … را تجربه می کند. سردرد از جمله مسائل مهمی است که برخی از خانم ها در این مرحله از زندگی آن را تجربه می کنند.
▫️در تحقیقات جدید مشخص شده که بروز سردردهای بدون سابقه در سنین نزدیک به یائسگی می تواند نشانه ای از شروع این مرحله باشد. در صورت تداوم سردرد یا افزایش شدت آن، باید به پزشک مراجعه شود.
▫️استامینوفن، آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن داروهای رایجی هستند که نیاز به نسخه نداشته و به صورت معمول برای درمان سردرد استفاده می شوند.
▫️علاوه بر مصرف مسکن ها، فعالیت های کاهنده استرس مانند یوگا و مدیتیشن نیز در رفع سردرد مؤثرند.
▫️استفاده از کیسه یخ باعث تسکین درد می شود. در برخی موارد نیز از درمان های هورمونی برای رفع این مشکل استفاده می شود.
▫️با توجه به تحقیقات انجام شده در مؤسسه سلامت هاروارد، حدود ۹۵ درصد از سردردها به دلیل مسائل روزمره ای مانند استرس، خستگی، تغییرات آب و هوا و … رخ می دهند. با توجه به علت سردرد، علائم، شدت و عوارض آن متفاوت است. برخی از سردردها را می توان با تغییر در شیوه زندگی یا مصرف دارو درمان کرد و در برخی موارد نیز درمان سردرد بسیار دشوار است.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

راهکار بالینی مجله بالینی انگلستان ( BMJ ) در ترک سیگارراهکار بالینی مجله بالینی انگلستان ( BMJ ) در ترک سیگار

در فرابررسیهای صورت گرفته برروی کارازماییهای بالینی تصادفی، مشخص شده که چندین دارو میتواند در ترک سیگار موثر باشند.
دارودرمانی زمانی بیشترین تاثیر را دارد که در کنار رفتاردرمانی به کار میروند.

در دسترس ترین داروهای ارجح عبارتند از؛ درمان جایگزینی نیکوتین، وارنیکلین و بوپروپیون.

یک تحلیل شبکه کاکرین نشان داد که درمانهای ترکیبی شامل درمان جایگزینی نیکوتین و وارنیکلین موثرترین کمک در ترک سیگار هستند و به یک اندازه تاثیر دارند.

مقایسه بین بوپروپیون با درمان جایگزینی نیکوتین تاثیر یکسانی را نشان داد.تناسب بالینی و ترجیح بیماران نیز در انتخاب در انتخاب درمان دارویی یا درمان ترکیبی اهمیت دارند.

⭕️ درمان جایگزینی نیکوتین:

نیکوتین به شکل چسب پوستی،ادامس،استنشاقی،اسپری دهانی،اب نبات،میکروقرص و اسپری بینی در دسترس است.

یک مرور نظام مند کاکرین نشان داد که درمان جایگزینی نیکوتین روش کمکی موثری در ترک طولانی مدت است و تاثیر آن درتمام اشکال یکسان است.شواهدی از ۹کارازمایی وجود دارد که درمان ترکیبی جایگزینی نیکوتین (برچسب نیکوتین در ترکیب با اشکال سریع الاثر نیکوتین) نسبت به درمان جایگزینی منفرد نیکوتین موثرتر است.
درمان جایگزین نیکوتین عموما ایمن بوده وبه خوبی تحمل میشود.درمان جایگزین نیکوتین را میتوان با اطمینان درافراد با بیماریهای قلبی عروقی پایدار به کار برد.

⭕️ وارنیکلین:

آگونیست نسبی نیکوتین است که با اثرمرکزی باعث رفع علایم رغبت و ترک شده واثر پاداش ناشی از کشیدن سیگار را کاهش میدهد.

یک فرابررسی کاکرین برروی ۱۴کارازمایی وارنیکلین نشان داد که این درمان میزان ترک موفق ماندگار پس از ۶ماه پیگیری را بیش از دوبرابر میکند.
شایعترین عارضه جانبی آن تهوع است که تقریبا در ۳۰% بیماران مشاهده میشود ولی شدت آن خفیف تا متوسط بوده و تنها در ۳% موارد منجربه قطع میشود. تهوع را میتوان با افزایش تدریجی دوز دارو و مصرف آن با غذا به حداقل رساند. همچنین گزارشهایی از افسردگی، بی قراری و افکار خودکشی شده ولی یک فرابررسی اخیر برروی اطلاعات حاصل از ۱۷ کارازمایی مشخص نمود که هیج شواهدی از افزایش میزان خودکشی،افسردگی یا رفتارتهاجمی و بی قراری وجود ندارد. این نتیجه در تمام افراد با یا بدون سابقه اختلالات روانی صادق است.
علل ترجیح: بر اساس شواهد فعلی، وارنیکلین موثرترین درمان تک دارویی است ( الگوریتم درمان دارویی، برگرفته از توصیه کالج سلطنتی پزشکان عمومی استرالیا).

⭕️ بوپروپیون:

این دارو تمایل به کشیدن سیگار را کاهش داده و همچنین از علایم ترک نیکوتین می کاهد. فرابررسی ۳۶ کارازمایی برروی بوپروپیون نشان داد که این دارو میزان ترک را نسبت به دارونما به طورقابل توجهی افزایش میدهد.همچنین درصورت ترکیب با درمان جایگزین نیکوتین،افزایش متوسطی نیز درتاثیر دارو مشاهده میشود. استفاده از این دارو در بیماران با سابقه تشنج و اختلالات خوردن و بیماران تحت درمان با مهارکننده های مونوامین اکسیداز ممنوع است.

✔️ انتخاب های دوم:

ضدافسردگی سه حلقه ای نوتریپتیلین در مقایسه با دارونما میزان ترک پس از ۶ ماه را دوبرابر میکند. نورتریپتیلین به منظور مصرف ترک سیگار مجوز ندارد. این دارو در موارد مصرف بیش از حد خطرناک است و میتواند خطر بروز آریتمی را در بیماران قلبی عروقی افزایش دهد.

سایتیسین یک آگونیست نسبی صناعی ارزان قیمت نیکوتین است که در بخشهایی از شرق اروپا برای ترک سیگار در دسترس است ولی در انگلستان مجوز ندارد.

🚫 کدام راهبردها موثر نبوده اند؟

فرابررسیهای صورت گرفته برروی کارازماییهای طب سوزنی و هیپنوتراپی، این روشها را سودمند ندانسته اند.

🚫 چگونه به بیماران برای دوری از عود کمک کنیم؟

عود به معنای بازگشت به سیگار کشیدن منظم است. اکثر سیگاریها پس از ترک دچار عود میشوند. محرکهای شایع عود عبارتند از الکل، حالات روحی و احساسی منفی و مواجهه با سیگار.

در حال حاضر شواهدی از کارازماییهای بالینی دال بر مداخلات سودمند رفتاری برای جلوگیری از عود وجود ندارد. در زمینه مداخلات دارویی، درمان با وارنیکلین ( به صورت ۱۲ هفته درمان اضافی ) در یک کارازمایی بطور قابل توجهی موثر بوده است، ولی نتایج مجموع ۶ مطالعه برروی بوپروپیون، فایده ای برای آن نیافت. در مورد درمان جایگزینی نیکوتین نتایج متفاوتی وجود داشته است که در دو مطالعه انجام شده بر روی اشکال خوراکی فوایدی مشاهده شده است.

Zwar NA, et al. Supporting Smoking Cessation. The BMJ January 14, 2014.

با تشکر از آقای دکتر مهدی شاهمیرانی

تجویز کلشی سین بعد از جراحی قلبتجویز کلشی سین بعد از جراحی قلب

🔻کلشی سین در کاهش بروز سندرم متعاقب آسیب قلبی* بسیار موثر است. همچنین کلشی سین احتمالا باعث کاهش فیبریلاسیون دهلیزی بعد از عمل قلب باز می شود. البته عوارض آن مشکل ساز است.

🔻برای اغلب افرادی که تحت عمل جراحی قلب قرار می گیرند، یک دوره ۳ ماهه کلشی سین از  ۳-۱ روز بعد عمل توصیه می شود.

🔻دوز آن نیم  میلی گرم (شش دهم میلی گرم در بعضی کشورها) دوبار در روز برای افراد بیش از ۷۰ کیلوگرم و یک بار در روز برای افراد کمتر از ۷۰ کیلوگرم می باشد. تجویز دوز بارگیری ضرورتی ندارد.

🔻تجویز این دارو بهمراه آسپرین، یا ایبوبروفن یا ایندومتاسین در پیشگیری و درمان پریکاردیت حاد منجر به کاهش علایم، کاهش میزان عود پریکاردیت و عوارض کمتر، می گردد.

🔻در #پریکاردیت راجعه بهتر است دو بار در روز تجویز شود، که به این شکل عوارض گوارشی کمتر و پذیرش بیمار بهتر خواهد بود.

*در نتیجه آسیب پریکاردیوم درحین عمل جراحی قلب، ممکن است پریکاردیت با یا بدون افیوژن ایجاد شود.

✏️UpToDate, 2017
✏️۲۰۱۵ ESC Guidelines for the diagnosis and management of pericardial diseases.
✏️Curr Opin Cardiol. 2012 May;27(3):308-17.

✍️دکتر فانک فهیمی

توصیه های مهم برای زندگی سالمتوصیه های مهم برای زندگی سالم

⛔️ از مصرف غذا های فرآیند شده  از جمله سوسیس، کالباس، پیتزا، سیب زمینی های سرخ شده، سس گوجه فرنگی، گوشت های نمک زده، کنسروها و سوپ های آماده تا حد ممکن پرهیز کنید

✅ از غذاهای خانگی استفاده کنید: پختن غذاها در منزل باعث کنترل نمک در هنگام پخت می شود

✅ سبزی ها و میوه ها به طور طبیعی سدیم کمتری دارند بهتر است در کنار هر وعده غذایی از سبزی ها استفاده شود و در میان وعده از میوه ها استفاده شود

🍲  هنگام آماده کردن غذا سعی کنید به آن نمک نزنید

🍀🌿 نمک را از روی میز غذا حذف و از پودر سیر، سبزیجات خشک، ‌آب لیموی تازه یا لیمو ترش، رزماری، زنجبیل، فلفل سیاه و قرمز  و ادویه ها در غذا استفاده کنید

🍲 نمک را کم کم کاهش دهید. سعی کنید ذائقه فرزندانتان را از همان کودکی به غذاهای کم نمک عادت دهید.