قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی

عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی

در حال حاضر بیماریهای قلبی عروقی یک مشکل عمده بهداشتی و اجتماعی بشمار می‌رود که ابعاد آن بسرعت در حال گسترش است. دگرگونی‌های سریع اقتصادی و اجتماعی دهه‌های اخیر سبب شده است که شیوع عوامل خطر این بیماریها افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته باشد. عوامل خطر عبارتند از مجموعه عادات یا ویژگی‌هایی که رابطه مستقیم و تنگاتنگی با بروز بیماری‌ها دارند.
•    عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی به سه دسته ی  کلی تقسیم می شوند:
الف)    عوامل خطر غیر قابل تعدیل
ب)    عوامل خطر رفتاری
ج)    عوامل خطر فیزیولوژیک

الف)    عوامل خطر غیر قابل تعدیل :
عوامل خطر غیر قابل تعدیل عواملی هستند که غیر قابل تغییر و مداخله هستند. این عوامل همراه فرد هستند و فرد و جامعه نمی‌توانند برای تغییر در آن دخالتی بکنند. این عوامل شامل موارد ذیل هستند:
1)    افرادی که دارای سابقه خانوادگی هستند(به ویژه وجود سابقه سکته قلبی در پدریا برادر قبل از ۵۵ سالگی و یا مادر یا خواهر قبل از ۶۵ سالگی)
2)    افرادی که حداقل یکی از اعضای درجه یک خانواده (پدر، مادر، خواهر و برادر) آن ها بیماری فشارخون بالا دارند.
3)    افرادی که حداقل یکی از اعضای درجه یک خانواده آن ها مبتلا به بیماری دیابت نوع ۲ است.
4)     افرادی که حداقل یکی از اعضای درجه یک خانواده آن ها اختلالات چربی خون دارند ( LDL  بالا و HDL  پایین)
5)    سالمندان ۶۰ سال و بالاتر
6)    زنان بعد از سن یائسگی

ب)    عوامل خطر رفتاری:
1)    افرادی که دخانیات(سیگار، قلیان، پیپ،…) مصرف میکنند.
2)    افرادی که در طول زندگی خود از رژیم غذایی نامناسب استفاده می کنند.
3)    افراد با سبک زندگی کم تحرک و فعالیت بدنی ناکافی

ج)    عوامل خطر فیزیولوژیک
1)  افرادی که بدون سابقه ی بیماری در افراد درجه یک خانواده، مبتلا به فشار خون بالا هستند.
2) افرادی که مبتلا به بیماری دیابت(مرض قند) هستند.
3)  افرادی که اضافه وزن و چاقی دارند.
4) مردان با HDL کمتر از ۴۰ و زنان با HDL کمتر از ۵۰ (بدون سابقه ی بیماری در افراد درجه یک خانواده)
5) افرادی که بدون سابقه ی فامیلی ،LDL بالا دارند.
6 ) افرادی که تحت فشارهای روانی(استرس) هستند.

در صورت وجود بیش از یک عامل خطر در فرد، اثرات نامطلوب آن ها تشدید می شود .بنابراین با مشاهده یک یا چند مورد از این عوامل ، مراجعه به پزشک و کنترل آن ها ضروری است تا به این ترتیب، از بروز سکته قلبی جلوگیری شود.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

دانشمندان ظرف سه سال آینده قلب خوک را به انسان پیوند می‌زنند.دانشمندان ظرف سه سال آینده قلب خوک را به انسان پیوند می‌زنند.

▫️به گزارش تارنمای روزنامه «مترو»، سر ترنس اینگلیش از جراحان نامی #انگلستان در چهلمین سالگرد نخستین پیوند موفقیت‌آمیز قلب اعلام کرد که دستیارانش اواخر امسال، کلیه یک خوک را به انسان پیوند خواهند زد؛ اقدامی که به باور وی راه را برای پیوند عضوی مشابه اما پیچیده‌تر، هموار می‌کند.
▫️این جراح ۸۷ ساله می‌گوید: «اگر نتیجه این پیوند عضو میان گونه‌ای
xenotransplantation
رضایت‌بخش باشد، احتمالا چند سال دیگر از قلب خوک‌ها در انسان استفاده خواهد شد. اگر در مورد کلیه کار کند، در مورد قلب نیز کار می‌کند.»
– به باور اینگلیش، پیوند موفقیت‌آمیز قلب خوک به انسان پایانی بر دوره فهرست انتظار پیوند عضو خواهد بود که در آن تقاضا از عرضه پیشی می‌گیرد.
– با توجه به این کمبود سرنوشت‌ساز، دانشمندان همواره به دنبال منابع جایگزین برای تامین نیاز بشر به قلب پیوندی بوده‌اند و از آن جا که اندازه قلب خوک به قلب انسان شبیه است، آن را گزینه مناسبی برای این کار می‌دانند.
– آناتومی قلب خوک شبیه قلب انسان است و به همین دلیل از آن به عنوان مدلی برای ابداع روش‌های درمانی جدید استفاده می‌شود.

ویروس کرونا در مبتلایان به بیماری‌های قلبی پیامدهای شدیدی به همراه دارد!ویروس کرونا در مبتلایان به بیماری‌های قلبی پیامدهای شدیدی به همراه دارد!

▫️محققان دریافتند ویروس Covid-۱۹ در افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی عروقی پیامدهای مرگباری را به همراه دارد و در افرادی که به چنین بیماری‌هایی مبتلا نیستند، موجب آسیب‌های قلبی می شود.
▫️به گزارش پایگاه خبری مدیکال اکسپرس، بر اساس این تحقیقات مرکز علوم درمانی دانشگاه تگزاس واقع در هیوستون آمریکا،‌ حتی در صورت فقدان سابقه بیماری‌های قلبی نیز، ممکن است عضلات قلب در اثر آلودگی به ویروس دچار آسیب شوند.
– با وجود این، خطر آسیب قلبی در افرادی که دارای سابقه بیماری‌های قلبی عروقی هستند، بیشتر است.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه
JAMA Cardiology
(http://dx.doi.org/10.1001/jamacardio.2020.1286)

منتشر شده است.

افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی با افزایش هورمون تیروئیدافزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی با افزایش هورمون تیروئید

تازه‌های پزشکی

▫️نتایج یک مطالعه نشان می دهد که بالا و یا حتی اندکی بیش از نرمال بودن سطح یک هورمون تیروئید به نام FT4 ، احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد.
نتایج مطالعه محققان هلندی نشان می دهد که غده کوچک تیروئید تاثیر زیادی بر سلامت قلب دارد.
▫️محققان دانشگاه اراسموس در روتردام در جریان این مطالعه متوجه شدند که افراد میانسال و مسن تر که سطح هورمون تیروئید در خون آنها بالاست، با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی و مرگ و میر روبرو هستند.
▫️این محققان متوجه شدند که بالا بودن هورمون تیروئید موسوم به تیروکسین آزاد یا FT4 احتمال رسوب کلسیم را در عروق کرونر قلب افزایش می دهد و همچنین با افزایش ۸۷ درصدی خطر ابتلا به سکته قلبی یا سکته مغزی و افزایش دو برابری مرگ و میر ناشی از یکی از این بیماری ها، ارتباط دارد.
▫️به گفته محققان، سطوح بالای FT4 نشانه بیش فعالی تیروئید است، این هورمون در غده تیروئید که در جلوی گردن قرار دارد، تولید می شود و به کنترل میزان مصرف انرژی توسط بدن کمک می کند.