قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي وضعیت بیماری های قلبی عروقی در ایران و جهان

وضعیت بیماری های قلبی عروقی در ایران و جهان

هر ساله نزدیک به ۳۲ میلیون مورد سکته قلبی و مغزی در دنیا رخ می دهد که باعث مرگ بیش از ۱۷ میلیون نفر می شود. ۶۰ درصد موارد مرگ در سال ۲۰۰۰ در جهان به علت بیماری های غیرواگیر بوده و برآورد می شود این درصد تا سال ۲۰۲۰ میلادی به ۷۳ درصد برسد. سهم بیماری های قلبی عروقی از این میزان بیش از ۴۸ درصد است. بیش از۲۰ میلیون مورد از ۶۴ میلیون مرگ در سال ۲۰۱۵ مربوط به بیماری های قلبی عروقی خواهد بود و در صورتی که اقدامات مؤثر انجام نشود، انتظار می رود موارد مرگ ناشی از بیماری های مزمن از ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ حدود ۱۷ درصد افزایش یابد و از ۳۵ میلیون مرگ به  ۴۱ میلیون مرگ برسد. موارد مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی در کشورهای توسعه یافته در سالیان اخیر، روند رو به کاهش داشته است، در حالی که این موارد در کشورهای در حال توسعه همچنان سیر صعودی دارد.
گذار اقتصادی، صنعتی شدن و جهانی شدن، سبب تغییراتی در شیوه زندگی شده است که در ایجاد بیماری قلبی عروقی نقش مهمی دارند. این تغییرات شامل مصرف دخانیات،کم تحرکی و رژیم غذایی ناسالم است. از طرفی طول عمر به دلیل کاهش بیماری های واگیر در کشورهای در حال توسعه به سرعت در حال افزایش است و مردم به مدت طولانی تری در معرض این عوامل خطر قرار می گیرند. هر ساله نزدیک به ۳۲ میلیون مورد سکته قلبی و مغزی در دنیا رخ می دهد که باعث مرگ بیش از ۱۷ میلیون نفر می شود.
مهم ترین عوامل خطر بیماری قلبی عروقی عبارتند از:   رژیم غذایی نامناسب (مصرف غذاهای پرچرب، پر انرژی، پرنمک و مصرف کم میوه و سبزی)، چاقی، کم تحرکی، مصرف سیگار و قلیان، فشار خون بالا، اختلال چربی های خون، دیابت و سن بالا. اکثر عوامل اصلی زمینه ساز بیماری های غیرواگیر مزمن شناخته شده اند و در صورت حذف این عوامل تهدید کننده، حداقل ۸۰ درصد بیماری های قلبی، سکته های مغزی، دیابت و بیش از ۴۰ درصد سرطانها قابل پیشگیری خواهند بود.
در ایران نیز بار بیماری های غیرواگیر بسیار بالاست و بخش بزرگی از منابع نظام سلامت برای درمان آن هزینه می شود. در کشور ما بیماری های قلبی عروقی علت ۳۹.۳  درصد مرگ (اولین علت مرگ و میر) هستند که از این میزان، ۱۹.۵ درصد مربوط به سکته قلبی، ۹.۳ درصد مربوط به سکته مغزی و ۱۰ درصد باقیمانده مربوط به سایر بیماری های قلبی عروقی است. تعداد مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی در ۲۹ استان کشور در سال ۱۳۸۳ نزدیک به ۱۳۸۰۰۰ نفر (۳۷۸ نفر در روز) بوده است و پیش بینی می شود که طی سال های آینده شیوع این بیماری ها افزایش یابد و بار عظیمی را در تمامی ابعاد اعم از اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بر جامعه تحمیل کند. شیوع عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی در کشور ما بالاست. این بیماری ها به میزان قابل توجهی قابل پیشگیری هستند و با اجرای مداخلات  مؤثر برای کاهش عوامل خطر آنها می توان مرگ زودرس ناشی از بیماری های قلبی عروقی، سکته مغزی و دیابت را کاهش داد.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

افزایش مصرف نمک با ریسک ابتلا به دیابت همراه استافزایش مصرف نمک با ریسک ابتلا به دیابت همراه است

به گفته محققان مصرف بالای نمک ریسک ابتلا به دیابت را در افراد بزرگسال افزایش می دهد.
مطالعه جدید شامل داده های بدست آمده از چندین هزار نفر در سوئد بود. یافته ها نشان داد مصرف نمک با افزایش ۶۵ درصدی ریسک ابتلا به دیابت نوع۲ به ازای مصرف هر ۲.۵ گرم نمک اضافی در روز (تا حدودی کمتر از نصف قاشق چایخوری) مرتبط بود.
پژوهشگران موسسه کارولینسکا سوئد به سرپرستی بهاره رسولی دریافتند افراد دارای بالاترین میزان مصرف نمک (حدود ۱.۲۵ قاشق چایخوری یا بیشتر) ۷۲ درصد بیشتر از افراد دارای کمترین میزان مصرف نمک در معرض ابتلا به دیابت قرار داشتند.
به گفته محققان، افزایش مصرف نمک ممکن است موجب بروز مقاومت انسولین و در نتیجه دیابت نوع۲ شود. از سوی دیگر ممکن است مصرف نمک با افزایش وزن همراه باشد.
مصرف بالای نمک با افزایش قابل توجه ریسک ابتلا به دیابت نوع۱ که یک بیماری نهفته خودایمنی است و به آهستگی پیشرفت می کند، نیز مرتبط است.

توصیه های لازمه در مصرف داروی وارفارین(کومادین)توصیه های لازمه در مصرف داروی وارفارین(کومادین)

اهم تداخلات غذایی:
-مصرف فیبرهای گیاهی و غذاهای حجیم همراه با قرص خوراکی وارفارین، موجب کاهش سرعت و بعضا مقدار جذب این دارو می‏گردد. به طور کلی مصرف وارفارین با معده خالی به همراه آب فراوان مناسب‏تر است.
-مکانیسم اثر وارفارین از طریق اثر بر مسیر ویتامین K می‏باشد، لذا مصرف مقادیر بالای غذاهای حاوی این ویتامین موجب کمتر شدن اثر این دارو میشود. این غذاها عموما شامل گیاهان خام یا پخته همچون اسفناج، کرفس، بروکلی، خیار با پوست و یا خورش قرمه سبزی و در مقادیر کمتر، سبزی خوردن، کاهو و مارچوبه همچنین جگر می‏شود. لازم به ذکر است که مصرف یک وعده از این غذاها در اثر دارو چندان قابل ملاحظه نیست، ولی مثلا مصرف ۳-۴ وعده در هفته از این مواد باعث تغییرات محسوس در اثرات دارو می‏شود.
-روغنهای گیاهی مخصوصا آفتابگردان، سویا و کانولا منابع غنی ویتامین K هستند. حتی‏الامکان از مصرف اجتناب شود.
-زنجبیل، زردچوبه، پیاز و سیر با توجه به اثر ضد انعقادی در خون، موجب افزایش احتمال خونریزی در اثر وارفارین می‏شوند. در مصرف این مواد با وارفارین بسیار احتیاط شود.
-چای سبز اثر وارفارین را خنثی میکند و جزو موارد منع مصرف است.
-سویا باعث کم شدن اثر وارفارین و بالارفتن اثر لخته شدن خون می‏شود. احتیاط فراوان مصرف.
-مصرف گریپ فروت در مقادیر زیاد یا به صورت مداوم، به دلیل مهار آنزیمهای کبدی باعث افزایش اثر وارفارین و احتمال خونریزی می‏شود.
-دارو های زیر سوخت و ساز کبدی وارفارین را کم میکنند:
کلرامفنیکل، آمیو دارون، لوستاتین، سایمتدین، فنیل بوتازون، کینیدین، کوتریموکسازول.
توصیه ها:
-در طی درمان با این دارو شیردهی باید قطع گردد و در حاملگی ممنوعیت مصرف دارد.
-خونریزی از لثه و رحم و مدفوع و ادرار و کبودی های بدن و اسهال و تب و کهیر حتما به بزشک معالج گزارش گردد.
-درفشارخون های متوسط و شدید و بیماریهای خونریزی دهنده ممنوعیت مصرف دارد.
-قرص ها در ظرف در بسته نگهداری گردد.
-سعی کنید از تمامی تزریق های عضلانی با هماهنگی پزشک معالج اجتناب نمائید احتمال خونریزی و کبودی محل تزریق وجود دارد.
-از انجام فعالیت های خطرناک : فوتبال و کوه نوردی و …. پرهیز نمائید.
-کارت شناسایی که در آن مصرف وارفارین ذکر شده است را همیشه به همراه داشته باشید.
-به جراحان و دندان پزشکان و کادر درمان در هنگام مراجعه مصرف وارفارین را یاداور شوید.
-درموعد تعیین شده توسط پزشک آزمایشات لازمه را حتما انجام دهید اهم آزمایشات عبارتند از: ALT .  AST . PT . PTT . INR
-شما میتوانید آزمایشات خود را در چنین جدولی ثبت و نگهداری کرده و در هنگام مراجعه به پزشک ارائه  نمائید تا میزان دقیق مصرف دارو را مشخص نمایند :
تاریخ:
وPT:
وPTT:
وINR:
میزان مصرف وارفارین:
توضیحات:

ارتباط میان سردرد و یائسگیارتباط میان سردرد و یائسگی

▫️یائسگی یا همان توقف چرخه تخمک گذاری، به معنای خاتمه دوران باروری خانم هاست. در این دوران که معمولاً در سنین بین ۴۰ و ۵۸ سالگی اتفاق می افتد، تغییرات هورمونی زیادی مانند کاهش تولید استروژن و پروژسترون در بدن خانم ها مشاهده می شود.
▫️به همین دلیل، هنگامی که یک خانم وارد مرحله یائسگی می شود، علائم مختلفی مانند گرفتگی، سردرد، اختلالات خلقی، اضطراب، درد مفاصل، اختلالات خواب و … را تجربه می کند. سردرد از جمله مسائل مهمی است که برخی از خانم ها در این مرحله از زندگی آن را تجربه می کنند.
▫️در تحقیقات جدید مشخص شده که بروز سردردهای بدون سابقه در سنین نزدیک به یائسگی می تواند نشانه ای از شروع این مرحله باشد. در صورت تداوم سردرد یا افزایش شدت آن، باید به پزشک مراجعه شود.
▫️استامینوفن، آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن داروهای رایجی هستند که نیاز به نسخه نداشته و به صورت معمول برای درمان سردرد استفاده می شوند.
▫️علاوه بر مصرف مسکن ها، فعالیت های کاهنده استرس مانند یوگا و مدیتیشن نیز در رفع سردرد مؤثرند.
▫️استفاده از کیسه یخ باعث تسکین درد می شود. در برخی موارد نیز از درمان های هورمونی برای رفع این مشکل استفاده می شود.
▫️با توجه به تحقیقات انجام شده در مؤسسه سلامت هاروارد، حدود ۹۵ درصد از سردردها به دلیل مسائل روزمره ای مانند استرس، خستگی، تغییرات آب و هوا و … رخ می دهند. با توجه به علت سردرد، علائم، شدت و عوارض آن متفاوت است. برخی از سردردها را می توان با تغییر در شیوه زندگی یا مصرف دارو درمان کرد و در برخی موارد نیز درمان سردرد بسیار دشوار است.