قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي وضعیت بیماری های قلبی عروقی در ایران و جهان

وضعیت بیماری های قلبی عروقی در ایران و جهان

هر ساله نزدیک به ۳۲ میلیون مورد سکته قلبی و مغزی در دنیا رخ می دهد که باعث مرگ بیش از ۱۷ میلیون نفر می شود. ۶۰ درصد موارد مرگ در سال ۲۰۰۰ در جهان به علت بیماری های غیرواگیر بوده و برآورد می شود این درصد تا سال ۲۰۲۰ میلادی به ۷۳ درصد برسد. سهم بیماری های قلبی عروقی از این میزان بیش از ۴۸ درصد است. بیش از۲۰ میلیون مورد از ۶۴ میلیون مرگ در سال ۲۰۱۵ مربوط به بیماری های قلبی عروقی خواهد بود و در صورتی که اقدامات مؤثر انجام نشود، انتظار می رود موارد مرگ ناشی از بیماری های مزمن از ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ حدود ۱۷ درصد افزایش یابد و از ۳۵ میلیون مرگ به  ۴۱ میلیون مرگ برسد. موارد مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی در کشورهای توسعه یافته در سالیان اخیر، روند رو به کاهش داشته است، در حالی که این موارد در کشورهای در حال توسعه همچنان سیر صعودی دارد.
گذار اقتصادی، صنعتی شدن و جهانی شدن، سبب تغییراتی در شیوه زندگی شده است که در ایجاد بیماری قلبی عروقی نقش مهمی دارند. این تغییرات شامل مصرف دخانیات،کم تحرکی و رژیم غذایی ناسالم است. از طرفی طول عمر به دلیل کاهش بیماری های واگیر در کشورهای در حال توسعه به سرعت در حال افزایش است و مردم به مدت طولانی تری در معرض این عوامل خطر قرار می گیرند. هر ساله نزدیک به ۳۲ میلیون مورد سکته قلبی و مغزی در دنیا رخ می دهد که باعث مرگ بیش از ۱۷ میلیون نفر می شود.
مهم ترین عوامل خطر بیماری قلبی عروقی عبارتند از:   رژیم غذایی نامناسب (مصرف غذاهای پرچرب، پر انرژی، پرنمک و مصرف کم میوه و سبزی)، چاقی، کم تحرکی، مصرف سیگار و قلیان، فشار خون بالا، اختلال چربی های خون، دیابت و سن بالا. اکثر عوامل اصلی زمینه ساز بیماری های غیرواگیر مزمن شناخته شده اند و در صورت حذف این عوامل تهدید کننده، حداقل ۸۰ درصد بیماری های قلبی، سکته های مغزی، دیابت و بیش از ۴۰ درصد سرطانها قابل پیشگیری خواهند بود.
در ایران نیز بار بیماری های غیرواگیر بسیار بالاست و بخش بزرگی از منابع نظام سلامت برای درمان آن هزینه می شود. در کشور ما بیماری های قلبی عروقی علت ۳۹.۳  درصد مرگ (اولین علت مرگ و میر) هستند که از این میزان، ۱۹.۵ درصد مربوط به سکته قلبی، ۹.۳ درصد مربوط به سکته مغزی و ۱۰ درصد باقیمانده مربوط به سایر بیماری های قلبی عروقی است. تعداد مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی در ۲۹ استان کشور در سال ۱۳۸۳ نزدیک به ۱۳۸۰۰۰ نفر (۳۷۸ نفر در روز) بوده است و پیش بینی می شود که طی سال های آینده شیوع این بیماری ها افزایش یابد و بار عظیمی را در تمامی ابعاد اعم از اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بر جامعه تحمیل کند. شیوع عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی در کشور ما بالاست. این بیماری ها به میزان قابل توجهی قابل پیشگیری هستند و با اجرای مداخلات  مؤثر برای کاهش عوامل خطر آنها می توان مرگ زودرس ناشی از بیماری های قلبی عروقی، سکته مغزی و دیابت را کاهش داد.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

متفورمین هیدروکلرایدمتفورمین هیدروکلراید

▫️قرص متفورمین ۵۰۰ انتخاب اول برای کنترل دیابت نوع ۲ است و معمولا برای کنترل بهتر دیابت نوع ۲ متفورمین همراه با گلی بن کلامید یا دیگر داروهای دسته سولفونیل اوره تجویز می شود.
▫️زمان مصرف متفورمین بعد از غذا است که بتوان عوارض گوارشی متفورمین را به حداقل رساند.
▫️متفورمین برای لاغری و کاهش وزن و همچنین برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز ممکن است تجویز شود.
▫️نام تجاری معروف متفورمین گلوکوفاژ است.
▫️مکانیسم اثر: متفورمین تولید کبدی و جذب روده ای گلوکز را کاهش داده و حساسیت بافتی به انسولین را بهبود می بخشد و به این ترتیب باعث پایین آمدن قند خون می شود.
▫️طبقه بندی در بارداری: گروه B:
در این دسته داروهایی قرار دارند که شواهدی در مورد خطرناک بودن آنها درانسان وجود ندارد. حتی اگر این داروها روی حیوانات خطری را نشان داده باشند روی انسان خطری وجود ندارد.
▫️متفورمین باعث لاغری می شود برعکس داروهای سولفونیل اوره مانند گلی بن کلامید که افزایش وزن می دهد. اما متفورمین و کاهش وزن تحت نظر پزشک مجاز می باشد.
▫️متفورمین در بیمارانی که مشکلات تنفسی و ریوی و مشکل قلبی دارند می تواند باعث ایجاد اسیدوزلاکتیک شود که در صورت بروز این مشکل بیمار سریعا بستری می شود.
🔻یکی از تداخلات دارویی مهم متفورمین با سایمتیدین است  زیرا سایمتیدین می تواند باعث افزایش غلظت متفورمین تا ۶۰ درصد شود.

مشکلات مصرف ریتالین (متیل فنیدات) برای افزایش عملکرد مغزی در امتحاناتمشکلات مصرف ریتالین (متیل فنیدات) برای افزایش عملکرد مغزی در امتحانات

▫️سوء مصرف در درازمدت می تواند به تولرانس و وابستگی روانی به متیل فنیدات و درجات متفاوتی از رفتارهای غیرطبیعی منجر شود.
▫️افراد مصرف کننده ممکن است دچار حملات سایکوز (جنون) شوند که البته با فرم تزریقی بیشتر گزارش شده است.
▫️متعاقب سوء مصرف توسط افراد سالم بمنظور افزایش یادگیری و قدرت حافظه، درصورت قطع مصرف این دارو مراقبت منظم لازم است، چراکه احتمال افسردگی شدید وجود دارد.

«فست فود» می‌تواند یکی از عوامل افسردگی در نوجوانان باشد.«فست فود» می‌تواند یکی از عوامل افسردگی در نوجوانان باشد.

▫️دوران نوجوانی که مرحله گذار فرد از کودکی به بزرگسالی محسوب می شود همیشه با تغییرات زیادی در ظاهر و اخلاق وی همراه است.
– اما چیزی که در سال‌های اخیر بیش از پیش در میان نوجوانان گسترش یافته است، میزان ابتلا به افسردگی است.
– نتیجه مطالعات چند استاد و محقق دانشگاه آلابامای آمریکا نشان می‌دهد برنامه تغذیه‌ای سرشار از «فست‌فود» و کمبود سبزیجات در نوجوانان می‌تواند منجر به افسردگی شود.