قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي ویتامین دی چه تاثیری بر دیابت دارد

ویتامین دی چه تاثیری بر دیابت دارد

▫️محققان دانشگاه کالیفرنیا در یک مطالعه که نتایج آن در مجله PLOS ONE منتشر شده نشان داده اند که کمبود ویتامین دی میتواند احتمال بروز دیابت نوع دو را افزایش دهد. دیابت براثر اختلال عملکرد هورمون انسولین و در نتیجه بالا رفتن قند خون بوجود میاید.
▫️ویتامین دی در بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن اثر گذار است. این ویتامین جذب و تاثیر کلسیم و فسفر در استخوان ها را تنظیم میکند و همچنین در رشد سلول و فعالیت عضلات و مبارزه با عفونت ها و کاهش التهاب هم تاثیر مهمی دارد.
▫️محققین با مطالعه بیش از ۹۰۰ فرد سالم با سن متوسط ۷۴ سال و پیگیری آنها به مدت ده سال متوجه شدند احتمال بروز دیابت نوع دو در کسانی که سطح ویتامین دی خون آنها کمتر از ۳۰ نانوگرم در میلی لیتر است پنج برابر آنهایی است که ویتامین دی بالای ۵۰ دارند.
▫️آنها میگویند بر روی سلول های غده لوزالمعده یا پانکراس که هورمون انسولین را ترشح میکند گیرنده هایی وجود دارد که به توسط ویتامین دی تحریک شده و موجب تحریک ترشح انسولین میشود.
▫️بیماری دیابت بر اثر اختلال در عملکرد انسولسن ایجاد میگردد. همچنین این ویتامین میتواند سلول های تولید کننده انسولین را در مقابل التهای محافظت کند.

 

ویتامین دی در ویکی پدیا

 

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

نوشیدنی‌های شیرین به رشد تومورهای سرطانی کمک می‌کنند!نوشیدنی‌های شیرین به رشد تومورهای سرطانی کمک می‌کنند!

▫️به نقل از دیلی‌میل، نتایج یک بررسی جدید نشان می‌دهد، تومورهای سرطانی موجود در روده از نوشیدنی‌های حاوی شکر تغذیه می‌کنند و هر روز بزرگ‌تر می‌شوند.
– نتایج یک آزمایش روی موش‌ها نشان داد، مصرف حداقل میزان شکر هم می‌تواند به سرعت رشد سلول‌های سرطانی کمک کند و منجر به وخیم شدن حال بیمار مبتلا شود.
– این مطالعه تأکید می‌کند، تغذیه سالم می‌تواند به افراد برای حفظ سلامتی و دور ماندن از خطر بیماری‌های مختلف کمک کند.
– لوئیس کانتی، محقق ارشد این پژوهش از دانشگاه نیویورک می‌گوید: نوشیدنی‌های شیرین ۹۰ درصد آب گازدار دارند و هیچ ماده مغذی و ارزش غذایی برای بدن فراهم نمی‌کنند.
▫️به گفته کارشناسان علمی، افرادی که از نوشیدنی‌های شیرین استفاده می‌کنند، علاوه بر اضافه وزن در معرض افزایش فشار خون، دیر‌تر هضم شدن غذا، پوسیدگی دندان و پوکی استخوان هستند.
– این بررسی همچنین نشان داد، میان مصرف نوشیدنی‌های شیرین و افزایش نرخ ابتلا به سرطان روده میان جوانان آمریکایی ارتباط مستقیم وجود دارد.

بیماری‌های قلبی فرآیند کاهش شناختی مرتبط با سن را تسریع می‌کند.بیماری‌های قلبی فرآیند کاهش شناختی مرتبط با سن را تسریع می‌کند.

▫️با افزایش سن حافظه و توانایی‌های شناختی فرد به مرور کاهش می یابد، ولی عوامل متفاوتی در بروز و سرعت کاهش شناختی موثرند و مطالعات جدید محققان دانشگاه پکن و امپریال کالج #لندن نشان می‌دهد بیماری‌های قلبی یکی از این عوامل هستند.
▫️در این مطالعه آمده است، حمله قلبی، بیماری‌های عروق کرونر و آنژین قلبی از جمله مواردی هستند که اختلال شناختی را تسریع می‌کنند.
– آنژین قلبی به وضعیتی گفته می‌شود که بیمار بر اثر مشکل در شریان‌های کرونر، در قفسه سینه احساس درد کند.
▫️بر اساس این مطالعه مشکلات گردش خون ناشی از بیماری‌های قلبی تاثیر مستقیمی بر اختلالات شناختی دارد. بیماری‌های عروق کرونر منجر به باریک‌شدن رگ‌های خون‌رسان به قلب می‌شود.
– بر اثر باریک شدن رگ‌ها، خون و اکسیژن کافی در اختیار مغز نیز قرار نمی‌گیرد و اختلال شناختی که شروعی برای زوال عقل است تسریع می‌شود.
▫️بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیماری‌های قلبی عروقی مهمترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان هستند. کاهش وزن، کلسترول، چربی، کنترل قند، اجتناب از تنش و استرس و ورزش منظم روزانه؛ مهمترین عوامل در کنترل این عارضه هستند.
▫️نتایج این مطالعه در نشریه
American College of Cardiology
منتشر شده است.

مصرف کلسترول و تعارضات ایجاد شده این روزها در فضای مجازیمصرف کلسترول و تعارضات ایجاد شده این روزها در فضای مجازی

🔻چربیهای غذایی به دو دسته ی چربی های اشباع و غیر اشباع تقسیم بندی می شوند. نوع غیراشباع خود شامل چربی غیراشباع با چند پیوند غیراشباع*  و تک پیوند غیراشباع** می باشد.

🔻طبق مطالعات بالینی متعدد که سابقه بعضی از آنها مثل مطالعه مشهور «فرامینگهام» به چند دهه می رسد، تبدیل و جایگزینی چربیهای اشباع شده با نوع غیراشباع، باعث کاهش میزان کلسترول بد (LDL) و درنتیجه کاهش خطر آترواسکروز می گردد.

🔻بدترین نوع چربی های غذایی اشباع شده چربی های ترانس است، که با افزایش کلسترول بد (LDL) و کاهش همزمان سطح کلسترول خوب (HDL) همراه است و با بیماری قلبی عروقی و آترواسکلروز همراهی ثابت شده دارد.

🔻سطح کلسترول خون فقط به میزان مصرف کلسترول غذایی وابسته نیست و عوامل متعددی چون استعداد ژنتیکی، بیماریهای زمینه ای نظیر دیابت، کم کاری غده تیروئید، بیماریهای کبدی، چاقی (شاخص توده بدنی بالا) و مصرف همزمان داروها (نظیر کورتیکوستروئید ها و… ) جزء عوامل تعیین کننده سطح کلسترول خون هستند.

🔻بر طبق آخرین دستورالعملهای انجمن لیپید آمریکا  (۲۰۱۷)، همچنان مانند قبل برای کاهش ریسک قلبی عروقی توصیه به رژیم غذایی با محدودیت میزان چربی تام به ۳۵-۲۵٪؜ کالری روزانه، مصرف چربی های با چند پیوند غیراشباع و یک پیوند غیراشباع تا ۱۰ و ۲۰٪؜ و چربی اشباع شده ی کمتر از ۷٪؜ و چربی ترانس به کمتر از ۱٪؜ کل کالری و محدودیت مصرف کلسترول به زیر ۲۰۰ میلی گرم در روز می باشد.

🔻هر زرده تخم مرغ حاوی حدود ۲۰۰ میلی گرم کلسترول است، بر طبق بعضی مطالعات جدید مصرف روزانه یک عدد تخم مرغ یا مصرف هفتگی حداکثر ۷ عدد تخم مرغ با افزایش بیماریهای قلبی عروقی در جمعیت عمومی همراه نبوده است. بدیهی است این مقدار در افراد دچار دیس لیپیدمی ثابت شده یا دیابت (بویژه دیابت تیپ ۲) قابل تعمیم نیست.

🔻رژیم ایده ال غذایی از نظر چربی رژیم غنی از میوه و سبزیجات بمیزان ۵ وعده یا بیشتر درروز که حداقل یک وعده آن از نوع سبزیجات سبز تیره یا نارنجی رنگ باشد، غلات بویژه غلات سبوس دار و غیرفرآوری شده و با فیبر بالا، حبوبات مثل نخود و لوبیا، لبنیات نوع کم چرب، ماهی، گوشت بدون چربی و مرغ بدون پوست است. بعلاوه کاهش مصرف نمک و کالری تام روزانه برای رسیدن به وزن ایده ال ضرورت دارد.

🔻غذاهای غنی از فیبرهای محلول شامل سبوس جو و سبوس برنج، بلغور جو، لوبیا، نخود فرنگی، مرکبات، توت فرنگی و پالپ سیب باعث کاهش میزان کلسترول تام به میزان ۱۹-۵٪؜ و کلسترول بد (LDL) به میزان ۲۴-۸٪؜ می شوند.

🔻قابل توجه است که گرچه رژیم غذایی کم چربی بطور عام توصیه می شود ولی باید در نظر داشت که کاهش شدید چربی غذا ممکن است منجر به افزایش مصرف کربوهیدراتها بویژه نشاسته و قند ها و ازدیاد وزن گردد . بعلاوه رژیم پرکربوهیدرات بمیزان بیشتر از ۶۰٪؜ کالری تام منجر به افزایش سطح تری گلیسرید می شود که در افراد دارای سندرم مقاومت به انسولین توصیه نمی شود.

🔻چربیها از بهترین منابع تامین انرژی بوده و به ازای هرگرم، دوبرابرِ پروتئین و کربوهیدرات انرژی (کالری) تولید می کنند. بنابراین نباید چربی بطور کامل از رژیم غذایی حذف شود. بلکه چربی اشباع به نوع غیراشباع تبدیل شود.

🔻در انتخاب نوع روغن مناسب برای پخت غذا با توجه به تنوع زیاد روغن های موجود در بازار باید به ترکیب و نوع چربی موجود در روغن توجه داشت. روغن های حاوی چربیهای غیراشباع مثل روغن زیتون و روغن کانولا (حاوی اسیدهای چرب با یک پیوند غیراشباع)، روغن سویا، روغن ذرت، روغن هسته انگور و روغن آفتابگردان (حاوی اسیدهای چرب با چند پیوند غیراشباع) بر روغن پالم و روغن نارگیل که بیشتر از ۹۰٪؜ از نوع چربی اشباع شده است، ارجحیت دارند.
*Polyunsaturated Fatty Acid (PUFA)
**Monounsaturated Fatty Acid (MUFA)

AACE Guidelines, 2017
Expert opinion

دکتر ندا بهزادنیا
فوق تخصص اکوکاردیوگرافی، بیماری های قلب و عروق
دانشیار بیمارستان دکتر مسیح دانشوری، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی