قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي رژیم های درمانی برای هلیکوباکترپیلوری

رژیم های درمانی برای هلیکوباکترپیلوری

💊 درمان سه دارویی
رایجترین رژیم درمانی توصیه شده برای درمان خط اول هلیکوباکترپیلوری، درمان سه دارویی با یک PPI
(لانسوپرازول ۳۰ میلی‌گرم ۲ بار در روز، امپرازول ۲۰ میلیگرم ۲ بار در روز، پنتوپرازول ۴۰ میلیگرم ۲ بار در روز، رابپرازول ۲۰ میلیگرم ۲ بار در روز یا اس امپرازول ۴۰ میلیگرم ۱ بار در روز)
به همراه
آموکسی سیلین (۱ گرم ۲ بار در روز) و کلاریترومایسین (۵۰۰ میلیگرم ۲ بار در روز) به مدت ۷ تا ۱۴ روز می باشد.

این درمان ۱۰ تا ۱۴ روز پیشنهاد می شود. درمان طولانی تر (۱۴ در مقابل ۷ روز) ممکن است در درمان موثرتر باشد اما این مورد بحث برانگیز است. یک متاآنالیز پیشنهاد می دهد که تمدید درمان سه دارویی بر پایه PPI از ۷ به ۱۴ روز با ۵ درصد افزایش در میزان ریشه کنی همراه است. اکثر مطالعات این متاآنالیز براساس درمان سه دارویی با آموکسی سیلین بود.

◀️ مترونیدازول (۵۰۰ میلیگرم ۲ بار در روز) را می‌توان با آموکسی سیلین در بیماران با آلرژی نسبت به پنی سیلین ها تعویض نمود.
رژیم های PPI-کلاریترومایسین-مترونیدازول و PPI-کلاریترومایسین-آموکسی‌سیلین نیز نتایج مشابهی دارند. افزایش دوز PPIها اثرات کمی در میزان ریشه کنی دارند.

💊 درمان چهاردارویی
درمان چهاردارویی شامل یک PPI در ترکیب با بیسموت ساب سالیسیلات (۵۲۴ میلی‌گرم ۴ بار در روز) و ۲ آنتی بیوتیک (به عنوان مثال، مترونیدازول ۲۵۰ میلیگرم ۴ بار در روز و تتراسایکلین ۵۰۰ میلیگرم ۴ بار در روز) به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز است.
درمان چهاردارویی در مناطقی که شیوع مقاومت به کلاریترومایسین یا مترونیدازول بیشتر از ۱۵ درصد بوده یا در بیماران با استفاده اخیر یا مکرر کلاریترومایسین یا مترونیدازول، مناسب است.
اگر تتراسایکین در دسترس نباشد، داکسی سایکلین (۱۰۰ میلیگرم ۲ بار در روز) را می‌توان استفاده نمود.

💊 درمان متوالی
رژیم درمان متوالی ۱۰ روزه حاوی کلاریترومایسین به همراه یک PPI (2 بار در روز) و آموکسی سیلین (۱ گرم ۲ بار در روز) به مدت ۵ روز، و به دنبال آن یک PPI (2 بار در روز) به همراه کلاریترومایسین (۵۰۰ میلی‌گرم ۲ بار در روز) و تینیدازول/مترونیدازول (۵۰۰ میلیگرم ۲ بار در روز) به مدت ۵ روز می‌باشد.
در بیماران با حساسیت نسبت به پنی سیلین یا در بیماران با مقاومت نسبت به کلاریترومایسین بالا (بیشتر از ۱۵ درصد)، می توان از لووفلوکساسین (۲۵۰ میلیگرم ۲ بار در روز) استفاده نمود.

⭕️ عوارض جانبی
عوارض جانبی در ۵۰ درصد بیماران دریافت کننده یکی از رژیم های درمان سه دارویی گزارش شده است. عوارض جانبی معمولا خفیف است؛ کمتر از ۱۰ درصد بیماران درمان خود را به دلیل عوارض جانبی متوقف می سازند.
• رایجترین عارضه جانبی، احساس طعم فلزی به علت مترونیدازول و کلاریترومایسین می باشد.
• مترونیدازول می تواند منجر به نوروپاتی محیطی، صرع و واکنش شبه دی سولفیرام هنگام استفاده همزمان با الکل شود.
• کلاریترومایسین می تواند منجر به تغییر طعم، تهوع، استفراغ، دردهای شکمی و افزایش نادر فاصله QT شود.
• داکسی سایکلین و تتراسیایکلین می توانند منجر به واکنش های حساسیت به نور در برخی موارد شود. این داروها همچنین نباید در زنان باردار و کودکان تجویز گردند.
• آموکسی سیلین می تواند منجر به اسهال و واکنش های آلرژی با راش پوستی شود.
• لووفلوکساسین می تواند منجر به آنورکسی، تهوع، استفراغ و اختلالات گوارشی شود.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

مصرف کلسترول و تعارضات ایجاد شده این روزها در فضای مجازیمصرف کلسترول و تعارضات ایجاد شده این روزها در فضای مجازی

🔻چربیهای غذایی به دو دسته ی چربی های اشباع و غیر اشباع تقسیم بندی می شوند. نوع غیراشباع خود شامل چربی غیراشباع با چند پیوند غیراشباع*  و تک پیوند غیراشباع** می باشد.

🔻طبق مطالعات بالینی متعدد که سابقه بعضی از آنها مثل مطالعه مشهور «فرامینگهام» به چند دهه می رسد، تبدیل و جایگزینی چربیهای اشباع شده با نوع غیراشباع، باعث کاهش میزان کلسترول بد (LDL) و درنتیجه کاهش خطر آترواسکروز می گردد.

🔻بدترین نوع چربی های غذایی اشباع شده چربی های ترانس است، که با افزایش کلسترول بد (LDL) و کاهش همزمان سطح کلسترول خوب (HDL) همراه است و با بیماری قلبی عروقی و آترواسکلروز همراهی ثابت شده دارد.

🔻سطح کلسترول خون فقط به میزان مصرف کلسترول غذایی وابسته نیست و عوامل متعددی چون استعداد ژنتیکی، بیماریهای زمینه ای نظیر دیابت، کم کاری غده تیروئید، بیماریهای کبدی، چاقی (شاخص توده بدنی بالا) و مصرف همزمان داروها (نظیر کورتیکوستروئید ها و… ) جزء عوامل تعیین کننده سطح کلسترول خون هستند.

🔻بر طبق آخرین دستورالعملهای انجمن لیپید آمریکا  (۲۰۱۷)، همچنان مانند قبل برای کاهش ریسک قلبی عروقی توصیه به رژیم غذایی با محدودیت میزان چربی تام به ۳۵-۲۵٪؜ کالری روزانه، مصرف چربی های با چند پیوند غیراشباع و یک پیوند غیراشباع تا ۱۰ و ۲۰٪؜ و چربی اشباع شده ی کمتر از ۷٪؜ و چربی ترانس به کمتر از ۱٪؜ کل کالری و محدودیت مصرف کلسترول به زیر ۲۰۰ میلی گرم در روز می باشد.

🔻هر زرده تخم مرغ حاوی حدود ۲۰۰ میلی گرم کلسترول است، بر طبق بعضی مطالعات جدید مصرف روزانه یک عدد تخم مرغ یا مصرف هفتگی حداکثر ۷ عدد تخم مرغ با افزایش بیماریهای قلبی عروقی در جمعیت عمومی همراه نبوده است. بدیهی است این مقدار در افراد دچار دیس لیپیدمی ثابت شده یا دیابت (بویژه دیابت تیپ ۲) قابل تعمیم نیست.

🔻رژیم ایده ال غذایی از نظر چربی رژیم غنی از میوه و سبزیجات بمیزان ۵ وعده یا بیشتر درروز که حداقل یک وعده آن از نوع سبزیجات سبز تیره یا نارنجی رنگ باشد، غلات بویژه غلات سبوس دار و غیرفرآوری شده و با فیبر بالا، حبوبات مثل نخود و لوبیا، لبنیات نوع کم چرب، ماهی، گوشت بدون چربی و مرغ بدون پوست است. بعلاوه کاهش مصرف نمک و کالری تام روزانه برای رسیدن به وزن ایده ال ضرورت دارد.

🔻غذاهای غنی از فیبرهای محلول شامل سبوس جو و سبوس برنج، بلغور جو، لوبیا، نخود فرنگی، مرکبات، توت فرنگی و پالپ سیب باعث کاهش میزان کلسترول تام به میزان ۱۹-۵٪؜ و کلسترول بد (LDL) به میزان ۲۴-۸٪؜ می شوند.

🔻قابل توجه است که گرچه رژیم غذایی کم چربی بطور عام توصیه می شود ولی باید در نظر داشت که کاهش شدید چربی غذا ممکن است منجر به افزایش مصرف کربوهیدراتها بویژه نشاسته و قند ها و ازدیاد وزن گردد . بعلاوه رژیم پرکربوهیدرات بمیزان بیشتر از ۶۰٪؜ کالری تام منجر به افزایش سطح تری گلیسرید می شود که در افراد دارای سندرم مقاومت به انسولین توصیه نمی شود.

🔻چربیها از بهترین منابع تامین انرژی بوده و به ازای هرگرم، دوبرابرِ پروتئین و کربوهیدرات انرژی (کالری) تولید می کنند. بنابراین نباید چربی بطور کامل از رژیم غذایی حذف شود. بلکه چربی اشباع به نوع غیراشباع تبدیل شود.

🔻در انتخاب نوع روغن مناسب برای پخت غذا با توجه به تنوع زیاد روغن های موجود در بازار باید به ترکیب و نوع چربی موجود در روغن توجه داشت. روغن های حاوی چربیهای غیراشباع مثل روغن زیتون و روغن کانولا (حاوی اسیدهای چرب با یک پیوند غیراشباع)، روغن سویا، روغن ذرت، روغن هسته انگور و روغن آفتابگردان (حاوی اسیدهای چرب با چند پیوند غیراشباع) بر روغن پالم و روغن نارگیل که بیشتر از ۹۰٪؜ از نوع چربی اشباع شده است، ارجحیت دارند.
*Polyunsaturated Fatty Acid (PUFA)
**Monounsaturated Fatty Acid (MUFA)

AACE Guidelines, 2017
Expert opinion

دکتر ندا بهزادنیا
فوق تخصص اکوکاردیوگرافی، بیماری های قلب و عروق
دانشیار بیمارستان دکتر مسیح دانشوری، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

خوردنی های مفید برای کنترل قند خونخوردنی های مفید برای کنترل قند خون

انواع حبوبات: همه انواع حبوبات اعم از عدس، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، لوبیا سیاه یا نخود، شاخص گلوکز (شاخص گلیسمی) پایینی دارند و این بدان معناست که کربوهیدرات موجود در خود را به تدریج آزاد می‌کنند.

سیب: بسیاری از افراد تصور می‌کنند هیچ میوه‌ای در رژیم غذایی افراد دیابتی وجود ندارد اما این تصور اشتباه است. میوه‌هایی هم‌چون سیب که شاخص گلیسمی پایینی دارند را می‌توان در رژیم غذایی دیابتی مصرف کرد.

بادام: این نوع از آجیل سرشار از منیزیم است که می‌تواند به بدن شما کمک کند تا انسولین خود را به طور موثرتری مصرف نماید.

اسفناج: هر فنجان از این برگ سبز پخته شده ۲۱ واحد کالری دارد و سرشار از منیزیم مفید برای قند خون و فیبر است.

تاثیر کافئین بر جذب آهنتاثیر کافئین بر جذب آهن

▫️به نقل از “هلث لاین”، چندین مطالعه نشان داده اند که قهوه و دیگر نوشیدنی های کافئین‌دار می توانند جذب آهن را کاهش دهند. نتایج یک مطالعه نشان داد که نوشیدن یک فنجان قهوه به همراه همبرگر جذب آهن را تا ۳۹ درصد کاهش می دهد. نوشیدن چای، یکی دیگر از مهارکننده های جذب آهن، با وعده غذایی مشابه جذب آهن را تا ۶۴ درصد کاهش داد.
▫️مطالعه ای دیگر نشان داد که نوشیدن یک فنجان قهوه فوری با وعده غذایی حاوی نان جذب آهن را بین ۶۰ تا ۹۰ درصد کاهش داده است. هرچه قهوه یا چای غلیظ‌تر باشد، جذب آهن نیز هرچه بیشتر کاهش می یابد. با این وجود، به نظر نمی رسد کافئین تنها ماده ای باشد که در جذب آهن اختلال ایجاد می کند. در حقیقت، نتایج یک مطالعه نشان داد که کافئین به تنهایی تنها با ۶ درصد از آهن یک وعده غذایی پیوند تشکیل می دهد. با توجه به این درصد پایین، عوامل دیگری باید در جذب آهن تاثیرگذار باشند.
▫️افزون بر این، مصرف منظم قهوه ممکن است بر سطوح ذخایر آهن بدن نیز تاثیرگذار باشد. نتایج یک مطالعه با حضور شرکت کنندگانی مسن نشان داد که مصرف روزانه قهوه با یک درصد فرتین کمتر مرتبط بوده است. فرتین پروتئینی است که سطوح ذخایر آهن را نشان می دهد. با این وجود، باید به این نکته توجه داشته باشید که اثرات قهوه و کافئین بر جذب آهن به زمان مصرف نیز بستگی دارد. به عنوان مثال، نوشیدن قهوه یک ساعت پیش از یک وعده غذایی اثری بر جذب آهن ندارد.