قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي مشکلات مصرف ریتالین (متیل فنیدات) برای افزایش عملکرد مغزی در امتحانات

مشکلات مصرف ریتالین (متیل فنیدات) برای افزایش عملکرد مغزی در امتحانات

▫️سوء مصرف در درازمدت می تواند به تولرانس و وابستگی روانی به متیل فنیدات و درجات متفاوتی از رفتارهای غیرطبیعی منجر شود.
▫️افراد مصرف کننده ممکن است دچار حملات سایکوز (جنون) شوند که البته با فرم تزریقی بیشتر گزارش شده است.
▫️متعاقب سوء مصرف توسط افراد سالم بمنظور افزایش یادگیری و قدرت حافظه، درصورت قطع مصرف این دارو مراقبت منظم لازم است، چراکه احتمال افسردگی شدید وجود دارد.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

نقش پروبیوتیک ها در سندرم روده تحریک پذیر (IBS*)نقش پروبیوتیک ها در سندرم روده تحریک پذیر (IBS*)

🔻پروبیوتیک ها (probiotics) میکروارگانیسمهایی با ویژگی های سودمند برای میزبان هستند.

🔻بسیاری از محصولات پروبیوتیک تجاری موجود از منابع غذایی بویژه لبنیات بدست آمده اند. اگرچه پروبیوتیک موجود در مواد غذایی حساسیت بالایی به اسید معده دارند و اثرگذاری ازین طریق مورد سوال است.

🔻پره بیوتیک ها (prebiotics) موادغذایی غیرقابل هضمی هستند که به طور اختصاصی روی رشد و فعالیت یک یا چند میکروارگانیسم فلور نرمال تاثیر می گذارند.

🔻سین بایوتیک (synbiotics) به ترکیبی ازین دو عامل گفته می شود.

🔻مطالعات ابتدایی بر روی سویه های پروبیوتیک مشخص ( تنها یا بصورت ترکیبی) درسندرم روده تحریک پذیر (IBS) و سایر بیماریهای سیستم گوارش (IBD، اسهال ناشی از آنتی بیوتیک، کولیت ناشی از توکسین کلستریدیوم دیفیسیل، اسهال عفونی ، انسفالوپاتی کبدی ، آلرژی) موثر بوده اند.

🔻نکته مهم: پروبیوتیک ها از نظر ظرفیت مقاومت در برابر اسید معده و صفرا، قابلیت کلونیزاسیون در بخش انتهایی روده و تاثیر در ترشح سایتوکاینها متفاوتند و بنابراین نمیتوان نتایج حاصل از تجویز یک مکمل پروبیوتیکی (محصولی ترکیبی از میکروارگانیسم ها یا یک نوع سویه، دوز مصرفی و طول دوره درمان) را به کل پروبیوتیک ها تعمیم داد.

🔻مطالعات متعدد در زمینه اثربخشی پروبیوتیکها در IBS، از نظر متدولوژی و مدت درمان محدودیت دارند و شواهد کافی برای اثرگذاری قطعی در نتیجه تجویز پروبیوتیک ارائه نمی کنند.

🔻به نظر میرسد، بیمار مبتلا به IBS با شکایت اسهال، با جایگزنی فلور از دست رفته متعاقب اسهال، سود بیشتری ازین درمان می برد.

🔻سویه هایی که شواهدی از تاثیرگذاری در IBS داشته اند:
✅✅باسیلوس اینفانتیس، که مطالعات قوی تری در موردش وجود دارد ولی دوز-پاسخ مشخصی از مطالعات بدست نیامده است.
✅لاکتوباسیلوس سالیواریس، که در مطالعات نسبت سطح سرمی اینترلوکین ۱۰ به ۱۲ و شرایط پیش التهابی را کاهش داده است.
✅لاکتوباسیلوس پلانتاروم، که سبب تثبیت شرایط بیماری شده و اثر تجویز یکماهه آن، تا یکسال مشاهده شد.

🔻اگرچه این لیست رو به گسترش است و حتی گونه هایی با مهندسی ژنتیکی در حال اضافه شدن هستند که میتوانند موادی با خاصیت تعدیل کنندگی سیتم ایمنی آزاد کنند.

🔻در حال حاضر ترجیح بر آن است که در درمان با رژیم پروبیوتیک، به جای استفاده از ترکیب میکروارگانیسمهای مختلف ، تنها فلور خاصی که تحت تاثیر قرار گرفته جایگزین شود، زیرا مطالعاتی که از فرآورده های ترکیبی استفاده کرده بودند تاثیر مضاعفی ندیدند.

🔻پره بیوتیک ها: فیبر و از دسته کربوهیدراتهای غیرقابل هضم هستند
ولی میتوانند اسید چرب، ترکیبات فنولی و فیتوشیمیایی نیز باشند. ترکیباتی که بیشتر استفاده می شوند اولیگوساکاریدهای تخمیر پذیر اینولین، فروکتواولیگوساکارید (FOS)، گالاکتواولیگوساکارید (GOS) و لاکتولوز هستند.

🔻اگرچه در یک مطالعه استفاده از سین بیوتیک با اجزای مشخص نسبت به استفاده از پروبیوتیک سبب بهبود نسبی IBS شده است، شواهد کافی از اثرگذاری قطعی وجود ندارد.
*Irritable bowel syndrome

✏️UpToDate, 2018

✍🏼دکتر زهره لبّانی مطلق
دستیاران تخصصی فارماکوتراپی (داروسازی بالینی) دانشگاه علوم پزشکی تهران

لوزارتانلوزارتان

▫️لوزارتان مانع از باریک شدن عروق خونی می شود در نتیجه به کاهش فشار خون و بهبود جریان خون می انجامد. لوزارتان هم چنین ریسک بروز سکته را در برخی افراد مبتلا به بیماری های قلبی کاهش می دهد. در افراد دیابتی که به فشار خون بالا دچارند استفاده از لوزارتان می تواند آسیب کلیوی را کاهش دهد.
▪️مکانیسم اثر:
لوزارتان آنتاگونیست رسپتور آنژیوتانسین II می باشد و اثرات آن را روی بافت های مختلف بدن از جمله عضلات صاف جدار عروق مهار می کند.
▪️موارد مصرف، روش و دوزاژ:
▫️درمان فشار خون بالا
▫️بالغین: ابتدا ۲۵ تا ۵۰ میلی گرم لوزارتان روزانه تجویز می شود. دوز نگهدارنده آن ۲۵ تا ۱۰۰ میلی گرم یک یا دو بار در روز می باشد.
▫️کاهش خطر رویدادهای عروقی مغزی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا و هیپرتروفی بطن چپ
بالغین:
– ابتدا ۵۰ میلی گرم لوزارتان خوراکی روزانه تجویز می شود و سپس بسته به میزان کنترل فشار خون تنظیم دوز انجام می گردد. همره با لوزارتان روزانه ۱۲.۵ میلی گرم هیدروکلروتیازید نیز تجویز می شود.
▪️نکات با اهمیت:
شایع ترین اثرات جانبی لوزارتان عبارت است از: علائم شبه آنفلوآنزا، سرفه خشک، کرامپ های عضلانی، درد در پاها و کمر، احساس خستگی، بی خوابی.
دوز روزانه لوزارتان بر اساس بیماری و وضعیت بیمار تعیین می شود.
دوز مصرفی لوزارتان در افراد مبتلا به بیماری های کبدی باید تعدیل شود.
داروهای دیورتیک، سایر داروهای کاهنده فشار خون، لیتیم، سلکوکسیب، آسپرین و سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن می تواند در جذب لوزاتان تاثیر داشته باشد.

نگرانی مالی خطر سکته قلبی را ۱۳ برابر افزایش می‌دهدنگرانی مالی خطر سکته قلبی را ۱۳ برابر افزایش می‌دهد

▫️یک مطالعه که در ماه نوامبر از سوی انجمن کاردیولوژی اروپا و انجمن قلب آفریقا در کنگره قلب آفریقای جنوبی ارایه شد، اثر عوامل روحی- ‌روانی مانند افسردگی، اضطراب، استرس شغلی و نگرانی مالی بر خطر قلبی- ‌عروقی را بررسی کرده است. به‌نظر پژوهشگران توجه بیش از حد به عوامل جسمی باعث می‌شود نقش عوامل روحی‌- روانی دست‌کم گرفته شود. اغلب بیماران پس از سکته قلبی از نظر استرس روحی- ‌روانی طرف مشاوره قرار می‌گیرند، ولی این اقدام بهتر است پیش از وقوع سکته قلبی صورت گیرد.
▫️افراد براساس میزان نگرانی مالی در مقیاس
Likert
به بدون استرس (از عهده مخارج برمی‌آید)، تحت استرس مالی خفیف (از عهده مخارج برمی‌آید ولی نیاز به حمایت دارد)، تحت استرس مالی متوسط (درآمد کافی نیست و کفاف مخارج را نمی‌دهد)، و تحت استرس مالی شدید (فاقد درآمد و نگران مایحتاج اولیه) تقسیم می‌شوند.
▫️افسردگی حتی به میزان خفیف، خطر سکته قلبی را سه‌ برابر افزایش می‌دهد. استرس شغلی متوسط تا شدید، خطر سکته قلبی را بیش از ۵ برابر افزایش می‌دهد. بیشترین خطر متوجه افرادی است که تحت استرس شدید مالی هستند (۱۳ برابر).
پرسش درباره عوامل روحی‌- روانی باید به بخش ثابت ویزیت پزشکی تبدیل شود. همان‌گونه که به بیماران توصیه می‌شود سیگار را ترک کنند، باید روش‌هایی برای مقابله با استرس به آنان آموزش داده شود.