قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي تازه‌ترین دستورالعمل درمان کلسترول بالا

تازه‌ترین دستورالعمل درمان کلسترول بالا

▫️رووس نسخه ۲۰۱۸ این دستورالعمل که از سوی انجمن قلب (AHA) و کالج کاردیولوژی آمریکا (ACC) همراه با چندین گروه دیگر در نشست سالانه این انجمن و نیز شماره نوامبر مجله Circulation منتشر شده و مهم‌ترین تفاوت‌های آن با نسخه پیشین (۲۰۱۳) به‌شرح زیر است:
– تاکید اصلی این دستورالعمل بر لزوم مشاوره با بیماران، ارایه اطلاعات لازم و کمک به آنان برای تصمیم‌گیری در زمینه انتخاب بهترین گزینه درمان است. اصلاح شیوه زندگی، همچنان اساس درمان #کلسترول بالاست.
– ناشتا بودن برای آزمایش #چربی_خون لازم نیست.
– ارزیابی خطر قلبی‌عروقی، یک محاسبه ساده نیست و فرمول واحدی ندارد. علاوه بر عوامل خطرساز مرسوم مانند سیگار و فشار خون، ارزیابی خطر در هر بیمار باید به‌طور شخصی انجام شود و مواردی مانند سابقه خانوادگی بیماری قلبی-‌عروقی آترواسکلروتیک (ASCVD) زودرس، LDL پیوسته ‌بالا (≥۱۶۰ )، بیماری کلیوی مزمن و سابقه پره‌اکلامپسی مورد توجه قرار گیرد.
– در مجموع، ارزیابی خطر شامل سه مرحله برآورد اولیه خطر وقایع قلبی-‌عروقی آترواسکلروتیک، شخصی‌سازی خطر (risk personalization) و در نهایت طبقه‌بندی مجدد است. یکی از ویژگی‌های اصلی دستورالعمل جدید، توجه به شخصی‌سازی خطر است. به‌عنوان مثال، میزان خطر در افراد طبقات اجتماعی-اقتصادی بالا که معمولاً مراجعات پزشکی بیشتری دارند، بیش از میزان واقعی تخمین زده می‌شود. در مقابل، برآورد میزان خطر در افراد طبقات اجتماعی-اقتصادی پایین و نیز مبتلایان به وضعیت‌های التهابی مزمن مانند اچ‌آی‌وی یا بیماری‌های روماتولوژیک کمتر از میزان واقعی است.
– در افرادی که سابقه وقایع قلبی-‌عروقی آترواسکلروتیک متعدد (یا یک واقعه قلبی‌-عروقی آترواسکلروتیک همراه با عوامل خطرساز متعدد) و با وجود درمان حداکثر استاتین، LDL ≥۷۰ دارند، می‌توان ازتیمایب (ezetimibe) را به درمان افزود. اگر LDL همچنان بالا بماند، می‌توان یک مهارکننده PCSK9 (مثل  evolocumab یا alirocumab) به درمان افزود. داده‌ها در زمینه هزینه-اثربخشی این داروها محدود است.
– افزودن ازتیمایب (و سپس یک مهارکننده PCSK9) همچنین در برخی بیماران مبتلا به #هیپرکلسترولمی اولیه شدید توصیه می‌شود.
– این دستورالعمل شامل توصیه‌هایی در زمینه موارد ضرورت و فایده اندازه‌گیری کلسیم شریان کرونری به‌عنوان یکی از ابزارهای ارزیابی خطر وقایع قلبی‌-عروقی آترواسکلروتیک است. همچنین به اهمیت دو آنالیت آزمایشگاهی آپولیپوپروتئین ب (apo B) و LPa نیز توجه شده است. به‌عنوان مثال، در افرادی که در گروه خطر متوسط قرار می‌گیرند، اگر کلسیم شریان کرونری صفر باشد، این افراد در طبقه‌بندی مجدد در گروه کم‌خطر قرار می‌گیرند و درمان استاتین توصیه نمی‌شود. همچنین CAC score > 100 یا apo B > 130 و LP(a) > 50 در مردان باعث بالاتر رفتن آنان در طبقه‌بندی می‌شود.

https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/CIR.0000000000000624

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

اولوکوماب‏ (رپاتا) جدیدترین داروی تایید شده برای پیشگیری از حوادث قلبی و عروقاولوکوماب‏ (رپاتا) جدیدترین داروی تایید شده برای پیشگیری از حوادث قلبی و عروق

اولوکوماب‏ (#رپاتا) جدیدترین داروی تایید شده برای پیشگیری  از حوادث  قلبی و عروق
Evolocumab (Repatha®)

▫️این دارو یک مهارکننده PCSK9 است که  برای پیشگیری از حوادث قلبی و عروقی مانند انفارکتوس میوکارد، سکته مغزی، بازگشایی مجدد عروق کرونر در بیماران مبتلا به حوادث قلبی عروقی تأیید شده است.
▫️اندیکاسیون این داروی تزریقی، در ابتدا هیپرکلسترولمی خانوادگی هتروزیگوت (بزرگسالان)، هیپرکلسترولمی خانوادگی هموزیگوت (بزرگسالان) و یا آترواسکلروز عروق بیمارانی که علی رغم دریافت درمان مناسب همچنان LDL  بالایی دارند، بود.
▫️اخیراً براساس نتایج یک کارآزمایی بالینی، در بیماران مبتلا به بیماری های قلبی عروقی آترواسکلروتیک و LDL  برابر۷۰ یا بالاتر، تجویز این دارو توانست میزان مرگ و میر قلبی، MI، سکته مغزی و بستری شدن برای بازگشایی مجدد عروق کرونر به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

نان جو برای دیابت مضر است!نان جو برای دیابت مضر است!

▫️حتما شما هم شنیده اید که مصرف نان جو برای دیابتی ها مفید است و شاید هم مبتلایان به دیابت را دیده باشید که سعی می کنند بیشتر این نوع نان را مصرف کنند. جو به تنهایی اثر زیادی در در پایین‌ آوردن قند خون دارد اما آرد جو بر خلاف آرد گندم قابلیت ورآمدن و تبدیل‌ شدن به خمیر را ندارد و از طرفی به تنهایی باعث سفت و سیاه رنگ‌ شدن نان می‌شود و اگر با پوسته‌اش آسیاب شود، طعم نان را تلخ و غیرقابل مصرف می‌کند. به همین دلیل تولیدکنندگان برای تهیه این نان حدود ۲۰ درصد آرد جو را با ۸۰ درصد آرد گندم و روغن مخلوط کرده و برای ایجاد طعم شیرین و رنگ تیره جو از شیره مالت استفاده می‌کنند که همین مواد می تواند قند و کالری این نان را بالا ببرد که برای دیابتی ها مضر است.

عوارض واکسن آنفلوآنزا (سندروم میلر فیشر و بیماری گیلن باره)عوارض واکسن آنفلوآنزا (سندروم میلر فیشر و بیماری گیلن باره)

به دنبال انتشار مجدد یک متن حاوی غلط های فاحش علمی راجع به یک عارضه بسیار نادر در بیماری آنفولانزا و واکسن آن (سندروم میلر فیشر) که‌ اخیرا هر سال در فصل آنفولانزا در شبکه های اجتماعی میچرخد، مستندات زیر خدمتتان ارایه می‌شود:
1- واکسن آنفلوآنزا جزو امن ترین فراورده های دارویی است. تب خفیف، درد ، تورم و قرمزی در محل تزریق جزو عوارض شایع واکسن است. گاهی سردرد و درد عضلات دیده می شود. واکسن موجود در بازار غیر فعال است و باعث آنفلونزا نمی شود.
– سنکوپ و افت فشار ممکن است بدنبال واکسن همانند سایر واکسن ها روی دهد. بهتر است بعد از تزریق به مدت ۱۵ دقیقه تحت نظر باشند.
– بیماری گیلن باره  به عنوان عارضه واکسن آنفلوآنزا، بسیار نادر است و بین ۱ تا ۲ در یک میلیون تزریق گزارش شده است. این میزان بسیار کمتر از موارد گزارش شده بدنبال بیماری آنفلونزا می باشد.
– واکنش های آلرژیک تهدید کننده حیات بدنبال واکسن نیز بسیار نادر هستند و معمولا چند دقیقه بعد تزریق واکسن روی می دهد.
افراد دارای سابقه آلرژی به تخم مرغ می توانند همانند سایر افراد واکسن آنفلوآنزا دریافت کنند. (رفرنس ۱).
2- غیر از افزایش خفیف سندرم میلر فیشر (یکی از زیر گروه های بیماری گیلن باره  است) بدنبال واکسن آنفلوآنزا در ۴۰ سال پیش (یک مورد اضافه در ۱۰۰ هزار نفر)، بعد از آن ارتباط واضحا بین این دو مورد نبوده و اگر هم بوده در حد بسیار کم (یک در میلیون) مشاهده شده و مطالعات پیشنهاد میکنند ابتلا به بیماری گیلن  باره بعد از عفونت با خود آنفولانزا محتمل تر از واکسن آن است. همچنین خطر مرگ بدنبال ابتلا به آنفولانزا وجود دارد و واکسن آنفلوآنزا بهترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری آنفولانزا است (رفرنس ۲).
3- تا کنون فقط سه مورد سندرم_گیلن باره بعد واکسن آنفلوآنزا به صورت علمی گزارش شده که آخرین مورد آن در سال ۲۰۱۱ و مرتبط با واکسن جدید آنفولانزای A(H1N1) در یک پیرزن چینی بوده است (رفرنس ۳).

۱-http://www.cdc.gov/flu
www.who.int/topics/influenza
http://emedicine.medscape.com
2- http://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/guillainbarre.htm
3- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21987549
.