قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي ریواروکسابان در ترومبوسیتوپنی ناشی از هپارین (HIT*)

ریواروکسابان در ترومبوسیتوپنی ناشی از هپارین (HIT*)

🔻ترومبوسیتوپنی ناشی از هپارین عارضه ای است که افت شدید پلاکت ها اغلب بعد از ۶-۵ روز از فرآورده هپارینی مانند هپارین، انوکساپارین،… رخ می دهد و درصورت مواجهه قبلی این مدت کوتاهتر است. همچنین تولید ترومبین افزایش می یابد.

🔻در چنین شرایطی استفاده از آنتی کوآگولانی غیر هپارینی مانند مهارکنندگان مستقیم ترومبین (DTIs**) مانند لپیرودین، آرگاتروبان، … ضرورت می یابد.

🔻ریواروکسابان، مهارکننده مستقیم فاکتور ۱۰ و خوراکی است که تولید ترومبین را هم مهار می کند. با این مکانیسم بنظر می رسد که پتانسیل استفاده این دارو در HIT وجود دارد.  اغلب داروهای این دسته تزریقی هستند و خطر ایجاد خونریزی ماژور در این بیماران دارند.

🔻تجربه چندانی در این مورد بجز یک مطالعه کوهورت و برخی گزارشات موردی، موجود نیست،

🔻روش درمان

‎ HITقطع ضدانعقاد هپارینی متعاقب عارضه◀️
◀️شروع ریواروکسابان با دوز ۱۵ میلی گرم دوبار در روز تا زمان ریکاوری پلاکت ها یا روز ۲۱ ام درصورت ترومبوزحاد
◀️ادامه ریواروکسابان با دوز ۲۰ میلی گرم روزانه تا روز ‎سی ام و در مواردی طولانیتر (۳ماه) به تشخیص پزشک
*Heparin-induced thrombocytopenia
**Direct Thrombin Inhibitors

✏️J Thromb Haemost.2016;14(6):1206-10.
‎✏️‏J Thromb Thrombolysis.2015;40(3)392-4.
✏️UpToDate, 2017

✍🏼دکتر فانک فهیمی

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

خوردنی های مفید برای کنترل قند خونخوردنی های مفید برای کنترل قند خون

انواع حبوبات: همه انواع حبوبات اعم از عدس، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، لوبیا سیاه یا نخود، شاخص گلوکز (شاخص گلیسمی) پایینی دارند و این بدان معناست که کربوهیدرات موجود در خود را به تدریج آزاد می‌کنند.

سیب: بسیاری از افراد تصور می‌کنند هیچ میوه‌ای در رژیم غذایی افراد دیابتی وجود ندارد اما این تصور اشتباه است. میوه‌هایی هم‌چون سیب که شاخص گلیسمی پایینی دارند را می‌توان در رژیم غذایی دیابتی مصرف کرد.

بادام: این نوع از آجیل سرشار از منیزیم است که می‌تواند به بدن شما کمک کند تا انسولین خود را به طور موثرتری مصرف نماید.

اسفناج: هر فنجان از این برگ سبز پخته شده ۲۱ واحد کالری دارد و سرشار از منیزیم مفید برای قند خون و فیبر است.

بیماران کلیوی مصرف فسفر را محدود کنند!بیماران کلیوی مصرف فسفر را محدود کنند!

▫️افراد مبتلا به بیماری‌های کلیوی باید در استفاده از مواد غذایی حاوی فسفر نیز با احتیاط عمل کنند.
▫️اگر رژیم غذایی فرد مبتلا به نارسایی کلیه از نظر فسفر تنظیم نشود خطر افزایش فسفات خون (هیپرفسفاتمی) و عواقب ناشی از آن وجود دارد مثلاً فسفات اضافی می‌تواند با کلسیم در بافت‌های نرم مانند کلیه نارسا رسوب کند و مشکلات را دو چندان کند.
▫️شکلات ، ذرت برشته، نوشابه های سیاه رنگ حاوی کوال ،کاکائو، ماهی بویژه ماهی سفید ،زرده تخم مرغ ،کله پاچه، شیر،ماست، لوبیا قرمز،عدس،آجیل، فندق،پسته،بادام زمینی حاوی فسفر بالایی هستند . به همین دلیل مصرف محصولات لبنی باید به یک واحد در روز محدود شود.

آیا استاتین در درمان عفونت‌های ویروسی حاد (و کووید-۱۹) نقشی دارد؟آیا استاتین در درمان عفونت‌های ویروسی حاد (و کووید-۱۹) نقشی دارد؟

کالج متخصصین قلب آمریکا (https://t.me/MedicalnoteBook/11684)، ۱۸ مارس ۲۰۲۰

▫️نقش داروهای کاهنده کلسترول از خانواده #استاتین (آتورواستاتین، سیمواستاتین، فلوواستاتین، لووستاتین) در درمان عفونت‌های حاد ویروسی، به‌دلیل آثار ضدالتهابی آن‌ها، در سال‌های اخیر مورد توجه بوده است.
در این مورد باید به چند نکته توجه شود:

– در مبتلایان به بیماری‌های قلبی‌-عروقی که از قبل تحت درمان استاتین باشند، ادامه مصرف استاتین در صورت ابتلا به بیماری ویروسی باعث بهبود پیش‌آگهی قلبی‌-عروقی و پیش‌آگهی کلی می‌شود.
– در افرادی که از قبل تحت درمان استاتین نباشند، اثربخشی این داروها در پیشگیری از عوارض بیماری ویروسی، شامل کووید-۱۹، ثابت نشده است.
– مطالعات توصیفی محدودی درباره ایمنی و اثربخشی استاتین در عفونت‌های ویروسی انجام شده که برخی و نه همه آن‌ها نشان‌دهنده کاهش عوارض قلبی‌-عروقی و احتمالاً کاهش مرگ‌ومیر بوده است.
– در بیماران تحت درمان استاتین که با علائم تنفسی و تشخیص احتمالی پنومونی ویروسی (شامل کووید-۱۹) در بیمارستان بستری می‌شوند، ادامه مصرف استاتین امکان‌پذیر است.
– در سایر موارد با توجه به ماهیت توصیفی و ذهنی مطالعات انجام شده، شواهد ناکافی و متناقض، و احتمال سوگرایی، چنین توصیه‌ای امکان‌پذیر نیست.
– یک کارآزمایی بالینی تصادفی‌شده (RCT) نشان داده تجویز استاتین در مبتلایان به پنومونی مرتبط با ونتیلاتور احتمالاً باعث کاهش مرگ‌ومیر می‌شود.
– یک کارآزمایی بالینی تصادفی‌شده دیگر نشان داده استاتین در پنومونی مرتبط با ونتیلاتور بی‌اثر است.
– در این مطالعات هیچ عارضه‌ای در اثر مصرف استاتین گزارش نشده است.
– شرکت‌کنندگان در بیشتر این مطالعات شامل مبتلایان به پنومونی باکتریایی یا آنفلوانزا بوده و نه #کرونا ویروس، و در برخی منابع گفته شده که استاتین احتمالاً اثرات مفیدی در مِرس و سایر کروناویروس‌ها شامل کروناویروس جدید (سارس-۲ و عامل کووید-۱۹) دارد، ولی هیچ پژوهش توصیفی بزرگ یا کارآزمایی بالینی در حمایت از این توصیه وجود ندارد.
– به‌طورکلی، به‌ اعتقاد کالج متخصصین قلب آمریکا (https://t.me/MedicalnoteBook/11684)، در افراد تحت درمان استاتین که به بیماری قلبی‌-عروقی یا دیابت مبتلا، یا از نظر قلبی‌-عروقی پرخطر هستند، ادامه مصرف استاتین در صورت ابتلا به کووید-۱۹ منطقی به‌نظر می‌رسد.
– ادامه مصرف استاتین در این موارد، به‌ویژه با توجه به کشندگی بالای کووید-۱۹ در مبتلایان به بیماری قلبی‌-عروقی (۱۰٫۸ درصد) و دیابت (۷٫۳ درصد) اهمیت دارد.
– مصرف استاتین در موارد مشکوک به کووید-۱۹ نیز باید ادامه یابد چون آسیب حاد قلبی در این بیماران گزارش شده است.
– پزشکان باید توجه کنند که در زمینه سرپایی، افراد پرخطر از نظر قلبی‌-عروقی، مصرف استاتین را مطابق با گایدلاین ادامه دهند.
– در مبتلایان به کووید-۱۹ فعال، به‌دلیل احتمال رابدومیولیز (که شیوع آن در حال حاضر نامشخص است)، قطع مصرف استاتین به مدت کوتاه می‌تواند عاقلانه باشد.