قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي نقش پروبیوتیک ها در سندرم روده تحریک پذیر (IBS*)

نقش پروبیوتیک ها در سندرم روده تحریک پذیر (IBS*)

🔻پروبیوتیک ها (probiotics) میکروارگانیسمهایی با ویژگی های سودمند برای میزبان هستند.

🔻بسیاری از محصولات پروبیوتیک تجاری موجود از منابع غذایی بویژه لبنیات بدست آمده اند. اگرچه پروبیوتیک موجود در مواد غذایی حساسیت بالایی به اسید معده دارند و اثرگذاری ازین طریق مورد سوال است.

🔻پره بیوتیک ها (prebiotics) موادغذایی غیرقابل هضمی هستند که به طور اختصاصی روی رشد و فعالیت یک یا چند میکروارگانیسم فلور نرمال تاثیر می گذارند.

🔻سین بایوتیک (synbiotics) به ترکیبی ازین دو عامل گفته می شود.

🔻مطالعات ابتدایی بر روی سویه های پروبیوتیک مشخص ( تنها یا بصورت ترکیبی) درسندرم روده تحریک پذیر (IBS) و سایر بیماریهای سیستم گوارش (IBD، اسهال ناشی از آنتی بیوتیک، کولیت ناشی از توکسین کلستریدیوم دیفیسیل، اسهال عفونی ، انسفالوپاتی کبدی ، آلرژی) موثر بوده اند.

🔻نکته مهم: پروبیوتیک ها از نظر ظرفیت مقاومت در برابر اسید معده و صفرا، قابلیت کلونیزاسیون در بخش انتهایی روده و تاثیر در ترشح سایتوکاینها متفاوتند و بنابراین نمیتوان نتایج حاصل از تجویز یک مکمل پروبیوتیکی (محصولی ترکیبی از میکروارگانیسم ها یا یک نوع سویه، دوز مصرفی و طول دوره درمان) را به کل پروبیوتیک ها تعمیم داد.

🔻مطالعات متعدد در زمینه اثربخشی پروبیوتیکها در IBS، از نظر متدولوژی و مدت درمان محدودیت دارند و شواهد کافی برای اثرگذاری قطعی در نتیجه تجویز پروبیوتیک ارائه نمی کنند.

🔻به نظر میرسد، بیمار مبتلا به IBS با شکایت اسهال، با جایگزنی فلور از دست رفته متعاقب اسهال، سود بیشتری ازین درمان می برد.

🔻سویه هایی که شواهدی از تاثیرگذاری در IBS داشته اند:
✅✅باسیلوس اینفانتیس، که مطالعات قوی تری در موردش وجود دارد ولی دوز-پاسخ مشخصی از مطالعات بدست نیامده است.
✅لاکتوباسیلوس سالیواریس، که در مطالعات نسبت سطح سرمی اینترلوکین ۱۰ به ۱۲ و شرایط پیش التهابی را کاهش داده است.
✅لاکتوباسیلوس پلانتاروم، که سبب تثبیت شرایط بیماری شده و اثر تجویز یکماهه آن، تا یکسال مشاهده شد.

🔻اگرچه این لیست رو به گسترش است و حتی گونه هایی با مهندسی ژنتیکی در حال اضافه شدن هستند که میتوانند موادی با خاصیت تعدیل کنندگی سیتم ایمنی آزاد کنند.

🔻در حال حاضر ترجیح بر آن است که در درمان با رژیم پروبیوتیک، به جای استفاده از ترکیب میکروارگانیسمهای مختلف ، تنها فلور خاصی که تحت تاثیر قرار گرفته جایگزین شود، زیرا مطالعاتی که از فرآورده های ترکیبی استفاده کرده بودند تاثیر مضاعفی ندیدند.

🔻پره بیوتیک ها: فیبر و از دسته کربوهیدراتهای غیرقابل هضم هستند
ولی میتوانند اسید چرب، ترکیبات فنولی و فیتوشیمیایی نیز باشند. ترکیباتی که بیشتر استفاده می شوند اولیگوساکاریدهای تخمیر پذیر اینولین، فروکتواولیگوساکارید (FOS)، گالاکتواولیگوساکارید (GOS) و لاکتولوز هستند.

🔻اگرچه در یک مطالعه استفاده از سین بیوتیک با اجزای مشخص نسبت به استفاده از پروبیوتیک سبب بهبود نسبی IBS شده است، شواهد کافی از اثرگذاری قطعی وجود ندارد.
*Irritable bowel syndrome

✏️UpToDate, 2018

✍🏼دکتر زهره لبّانی مطلق
دستیاران تخصصی فارماکوتراپی (داروسازی بالینی) دانشگاه علوم پزشکی تهران

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

ویتامین دی چه تاثیری بر دیابت داردویتامین دی چه تاثیری بر دیابت دارد

▫️محققان دانشگاه کالیفرنیا در یک مطالعه که نتایج آن در مجله PLOS ONE منتشر شده نشان داده اند که کمبود ویتامین دی میتواند احتمال بروز دیابت نوع دو را افزایش دهد. دیابت براثر اختلال عملکرد هورمون انسولین و در نتیجه بالا رفتن قند خون بوجود میاید.
▫️ویتامین دی در بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن اثر گذار است. این ویتامین جذب و تاثیر کلسیم و فسفر در استخوان ها را تنظیم میکند و همچنین در رشد سلول و فعالیت عضلات و مبارزه با عفونت ها و کاهش التهاب هم تاثیر مهمی دارد.
▫️محققین با مطالعه بیش از ۹۰۰ فرد سالم با سن متوسط ۷۴ سال و پیگیری آنها به مدت ده سال متوجه شدند احتمال بروز دیابت نوع دو در کسانی که سطح ویتامین دی خون آنها کمتر از ۳۰ نانوگرم در میلی لیتر است پنج برابر آنهایی است که ویتامین دی بالای ۵۰ دارند.
▫️آنها میگویند بر روی سلول های غده لوزالمعده یا پانکراس که هورمون انسولین را ترشح میکند گیرنده هایی وجود دارد که به توسط ویتامین دی تحریک شده و موجب تحریک ترشح انسولین میشود.
▫️بیماری دیابت بر اثر اختلال در عملکرد انسولسن ایجاد میگردد. همچنین این ویتامین میتواند سلول های تولید کننده انسولین را در مقابل التهای محافظت کند.

 

ویتامین دی در ویکی پدیا

 

توصیه هایی برای کاهش استرستوصیه هایی برای کاهش استرس

۱- یاد بگیرید که برنامه ریزی کنید
2-محدودیت ها و ضعف های خود را بشناسید و آنها را قبول کنید.
3-یاد بگیرید که در زندگی بازی ، تفریح و سرگرمی داشته باشید.
4- شخص مثبتی باشید.
5-یاد بگیرید که گذشت داشته باشید و دیگران و عقاید آنها را تحمل کنید .
6- از رقابت ها و چشم و هم چشمی های بیجا و غیر ضروری پرهیز کنید.
7- یاد بگیرید که روش شما برای استراحت و آرامش ،منظم و عاری از داوری های آرام بخش و مسکن باشد.
8- مشکلات و مسائل خود را در درون خود نگه ندارید.
9- تفکر خود را عوض کنید