روز: آبان ۱۵, ۱۳۹۷

مصرف لبنیات پرچرب ارتباطی با بروز بیماری‌های قلبی و عروقی ندارد!مصرف لبنیات پرچرب ارتباطی با بروز بیماری‌های قلبی و عروقی ندارد!

▫️یک مطالعه بزرگ و بی‌سابقه چندملیتی در جهان قاطعانه اعلام کرده است که مصرف لبنیات_پرچرب ارتباطی با بروز بیماری‌های قلبی عروقی و سکته‌های قلبی و مغزی ندارد.
▫️بزرگ‌ترین مطالعه کوهورت آینده‌نگر در زمینه «ارتباط مصرف فرآورده‌های لبنی با مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی» با همکاری موسسه ملی سلامت آمریکا، موسسه تحقیقات سلامت کانادا، دانشگاه مک‌مستر و… انجام شده است.
▫️مطالعه بیش از ۱۳۶ هزار نفر از ملیت‌های مختلف در ۲۱ کشور جهان را تحت بررسی قرار داده و به این یافته مهم رسیده که لبنیات پرچرب نه‌تنها ارتباطی با بیماری‌های قلبی و عروقی ندارند بلکه باید در کشورها به‌ویژه کشورهای کم‌درآمد و دارای درآمد متوسط به مقدار بالا مصرف شود.
– مطالعه جدید تاکید دارد که باید به «سال‌ها تشویق به عدم مصرف لبنیات پرچرب» پایان داده شود.
– دستورالعمل فعلی مصرف لبنیات در طول سال‌های متمادی، «پرهیز از مصرف لبنیات پرچرب برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی و مرگ‌ومیر ناشی از آن» و مصرف دو وعده و نهایتا ۴ وعده از لبنیات کم‌چرب را توصیه می‌کند.
– مطالعه طولانی‌مدت (۲۰۰۳ تا ۲۰۱۸) پیش رو، شواهد و مدارک مطالعات حاکم بر دستورالعمل «عدم مصرف و یا مصرف حداقلی لبنیات پرچرب» را ناکافی می‌داند.
– این مطالعه، مطالعات قبلی را متهم به «تمرکز بر عوارض احتمالی یک ماده غذایی (اسیدهای چرب اشباع‌شده) و تاثیر آن بر روی یک نشانگر زیستی (چربی خون / LDL) کرده و یادآور می‌شود که محصولات لبنی یک گروه غذایی متنوع هستند و تاثیر آن‌ها بر سلامتی نمی‌تواند در اثرات احتمالی اسیدهای چرب اشباع‌شده خلاصه شود.
– مطالعه، دامنه این یادآوری را وسعت بیشتری هم داده و تاکید کرده است که حتی اسیدهای چرب اشباع‌شده نیز شامل محصولات متنوع هستند و اثرات آن بسته به محتوای یک اسید پرچرب متفاوت است.
▫️مطالعه، طی بررسی‌های صورت گرفته به این یافته رسیده است که خطر سکته مغزی در مناطقی که مصرف بالای لبنیات را شاهد هستند، به‌طور قابل‌توجهی پایین‌تر بوده است و نیز هیچ ارتباطی بین مصرف بالای لبنیات با حمله قلبی یافت نشده است.
▫️نتایج این مطالعه بزرگ جهانی، با اذعان قاطعانه به این‌که مصرف بالای لبنیات (بیش از دو وعده در روز) با فشار خون پایین نیز مرتبط است، تحولی جدید در دستورالعمل فعلی مصرف محصولات لبنی ایجاد می‌کند.
▫️نتایج مهم این مطالعه با مطالعه کوهورت گلستان همخوانی دارد. بر اساس مطالعه کوهورت گلستان، مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی در بین افرادی که محصولات لبنی را در بالاترین میزان، مصرف می‌کردند، کمتر از افرادی بوده است که این محصولات را در کمترین میزان مصرف کرده‌اند.

آیا مصرف روزانه آسپرین برای افراد مسن مفید است؟آیا مصرف روزانه آسپرین برای افراد مسن مفید است؟

▫️یک مطالعه جدید نشان داده که در افراد با سن بالای ۷۰ سال که سالم هستند و یک زندگی مستقل دارند مصرف آسپرین تاثیری در بهبود سلامتی ندارد.
▫️خیلی از پزشکان به افراد در سنین میانسالی یا بالاتر توصیه میکنند روزی یک قرض آسپرین با دوز کم موسوم به آسپرین بچه استفاده کنند به این امید که در سنین بالاتر سالم تر باشند. این توصیه بر این مبنای علمی استوار است که آسپرین یک دارو با اثرات رقیق کننده خون و اثرات ضد التهابی است و ممکن است بتواند ریسک دمانس یا زوال عقل در سنین بالا را کم کند.
▫️ولی حالا این مطالعه جدید میگوید مصرف طولانی آسپرین نمیتواند تضمین کننده یک زندگی طولانی و سالم باشد و حتی ممکن است تاثیرات منفی مانند افزایش احتمال خونریزی گوارشی یا مغزی را به همراه داشته باشد.
▫️در یک مطالعه جدید محققان بیش از ۱۹ هزار نفر با سن متوسط ۷۴ سال و به ظاهر سالم در استرالیا و ایالات متحده را مورد بررسی قرار دادند. به تعدادی از آنها بصورت روزانه آسپرین دادند و به تعداد دیگر هم دارونما دادند.
▫️نتیجه تحقیق این بود که مصرف روزانه یکصد میلیگرم آسپرین در روز در افراد مسن سالم نمیتواند شانس داشتن یک زندگی طولانی تر بدون ابتلا به زوال عقل یا ناتوانی های دیگر را بیشتر کند. حتی در گروهی که آسپرین مصرف کرده بودند احتمال بروز خونریزی گوارشی و مغزی افزایش هم پیدا کرده بود.
▫️بنابراین محققان به افراد مسنی که سالم هستند توصیه نمیکنند آسپرین مصرف کنند ولی اگر از قبل به هر دلیلی از آسپرین استفاده میکنند نباید بدون مشورت با پزشک مصرف آن را سر خود قطع کنند.
▫️نتایج این مطالعه در شماره سپتامبر ۲۰۱۸ مجله
New England Journal of Medicine
منتشر شده است.

پیش بینی حمله قلبی از کودکیپیش بینی حمله قلبی از کودکی

▫️یک گروه بین المللی از محققان موفق به توسعه آزمونی شده اند که بر اساس فاکتورهای ژنتیکی، احتمال بروز حمله قلبی یا بیماری های قلبی عروقی را از دوران کودکی پیش بینی می کند.
▫️یک گروه بین المللی از محققان بر اساس فاکتورهای ژنتیکی آزمونی را ترتیب داده اند که احتمال حمله قلبی و بیماری های عروقی را از دوران کودکی پیش بینی می کند. این آزمون Genomic Risk Score یا به اختصار GRS نام دارد.
▫️در این تست اطلاعات ژنتیکی نیم میلیون نفر و حدود دو میلیون تنوع ژنتیکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در واقع این آزمون حلقه مفقود تشخیص است و محققان با ترکیب آن با عوامل خطر دیگر می توانند افراد در معرض ابتلا را با دقت بالا شناسایی کنند.
▫️این مطالعه نشان می دهد آزمایش GRS در پیش بینی بروز بیماری های قلبی از هر عامل خطر دیگری از جمله استعمال دخانیات، فشار خون، شاخص توده بدنی، دیابت، سابقه خانوادگی و کلسترول بالا، موفق تر و دقیق تر است.
– این آزمون بسیار ارزان است و با استفاده از آن می توان افراد در معرض خطر را از دوران کودکی شناسایی کرد و با اقدامات پیشگیرانه احتمال بروز بیماری های قلبی را به حداقل کاهش داد.
نتایج این مطالعه در نشریه
Journal of the American College of Cardiology
منتشر شده است.

عوارض واکسن آنفلوآنزا (سندروم میلر فیشر و بیماری گیلن باره)عوارض واکسن آنفلوآنزا (سندروم میلر فیشر و بیماری گیلن باره)

به دنبال انتشار مجدد یک متن حاوی غلط های فاحش علمی راجع به یک عارضه بسیار نادر در بیماری آنفولانزا و واکسن آن (سندروم میلر فیشر) که‌ اخیرا هر سال در فصل آنفولانزا در شبکه های اجتماعی میچرخد، مستندات زیر خدمتتان ارایه می‌شود:
1- واکسن آنفلوآنزا جزو امن ترین فراورده های دارویی است. تب خفیف، درد ، تورم و قرمزی در محل تزریق جزو عوارض شایع واکسن است. گاهی سردرد و درد عضلات دیده می شود. واکسن موجود در بازار غیر فعال است و باعث آنفلونزا نمی شود.
– سنکوپ و افت فشار ممکن است بدنبال واکسن همانند سایر واکسن ها روی دهد. بهتر است بعد از تزریق به مدت ۱۵ دقیقه تحت نظر باشند.
– بیماری گیلن باره  به عنوان عارضه واکسن آنفلوآنزا، بسیار نادر است و بین ۱ تا ۲ در یک میلیون تزریق گزارش شده است. این میزان بسیار کمتر از موارد گزارش شده بدنبال بیماری آنفلونزا می باشد.
– واکنش های آلرژیک تهدید کننده حیات بدنبال واکسن نیز بسیار نادر هستند و معمولا چند دقیقه بعد تزریق واکسن روی می دهد.
افراد دارای سابقه آلرژی به تخم مرغ می توانند همانند سایر افراد واکسن آنفلوآنزا دریافت کنند. (رفرنس ۱).
2- غیر از افزایش خفیف سندرم میلر فیشر (یکی از زیر گروه های بیماری گیلن باره  است) بدنبال واکسن آنفلوآنزا در ۴۰ سال پیش (یک مورد اضافه در ۱۰۰ هزار نفر)، بعد از آن ارتباط واضحا بین این دو مورد نبوده و اگر هم بوده در حد بسیار کم (یک در میلیون) مشاهده شده و مطالعات پیشنهاد میکنند ابتلا به بیماری گیلن  باره بعد از عفونت با خود آنفولانزا محتمل تر از واکسن آن است. همچنین خطر مرگ بدنبال ابتلا به آنفولانزا وجود دارد و واکسن آنفلوآنزا بهترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری آنفولانزا است (رفرنس ۲).
3- تا کنون فقط سه مورد سندرم_گیلن باره بعد واکسن آنفلوآنزا به صورت علمی گزارش شده که آخرین مورد آن در سال ۲۰۱۱ و مرتبط با واکسن جدید آنفولانزای A(H1N1) در یک پیرزن چینی بوده است (رفرنس ۳).

۱-http://www.cdc.gov/flu
www.who.int/topics/influenza
http://emedicine.medscape.com
2- http://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/guillainbarre.htm
3- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21987549
.