قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي آیا استاتین در درمان عفونت‌های ویروسی حاد (و کووید-۱۹) نقشی دارد؟

آیا استاتین در درمان عفونت‌های ویروسی حاد (و کووید-۱۹) نقشی دارد؟

کالج متخصصین قلب آمریکا (https://t.me/MedicalnoteBook/11684)، ۱۸ مارس ۲۰۲۰

▫️نقش داروهای کاهنده کلسترول از خانواده #استاتین (آتورواستاتین، سیمواستاتین، فلوواستاتین، لووستاتین) در درمان عفونت‌های حاد ویروسی، به‌دلیل آثار ضدالتهابی آن‌ها، در سال‌های اخیر مورد توجه بوده است.
در این مورد باید به چند نکته توجه شود:

– در مبتلایان به بیماری‌های قلبی‌-عروقی که از قبل تحت درمان استاتین باشند، ادامه مصرف استاتین در صورت ابتلا به بیماری ویروسی باعث بهبود پیش‌آگهی قلبی‌-عروقی و پیش‌آگهی کلی می‌شود.
– در افرادی که از قبل تحت درمان استاتین نباشند، اثربخشی این داروها در پیشگیری از عوارض بیماری ویروسی، شامل کووید-۱۹، ثابت نشده است.
– مطالعات توصیفی محدودی درباره ایمنی و اثربخشی استاتین در عفونت‌های ویروسی انجام شده که برخی و نه همه آن‌ها نشان‌دهنده کاهش عوارض قلبی‌-عروقی و احتمالاً کاهش مرگ‌ومیر بوده است.
– در بیماران تحت درمان استاتین که با علائم تنفسی و تشخیص احتمالی پنومونی ویروسی (شامل کووید-۱۹) در بیمارستان بستری می‌شوند، ادامه مصرف استاتین امکان‌پذیر است.
– در سایر موارد با توجه به ماهیت توصیفی و ذهنی مطالعات انجام شده، شواهد ناکافی و متناقض، و احتمال سوگرایی، چنین توصیه‌ای امکان‌پذیر نیست.
– یک کارآزمایی بالینی تصادفی‌شده (RCT) نشان داده تجویز استاتین در مبتلایان به پنومونی مرتبط با ونتیلاتور احتمالاً باعث کاهش مرگ‌ومیر می‌شود.
– یک کارآزمایی بالینی تصادفی‌شده دیگر نشان داده استاتین در پنومونی مرتبط با ونتیلاتور بی‌اثر است.
– در این مطالعات هیچ عارضه‌ای در اثر مصرف استاتین گزارش نشده است.
– شرکت‌کنندگان در بیشتر این مطالعات شامل مبتلایان به پنومونی باکتریایی یا آنفلوانزا بوده و نه #کرونا ویروس، و در برخی منابع گفته شده که استاتین احتمالاً اثرات مفیدی در مِرس و سایر کروناویروس‌ها شامل کروناویروس جدید (سارس-۲ و عامل کووید-۱۹) دارد، ولی هیچ پژوهش توصیفی بزرگ یا کارآزمایی بالینی در حمایت از این توصیه وجود ندارد.
– به‌طورکلی، به‌ اعتقاد کالج متخصصین قلب آمریکا (https://t.me/MedicalnoteBook/11684)، در افراد تحت درمان استاتین که به بیماری قلبی‌-عروقی یا دیابت مبتلا، یا از نظر قلبی‌-عروقی پرخطر هستند، ادامه مصرف استاتین در صورت ابتلا به کووید-۱۹ منطقی به‌نظر می‌رسد.
– ادامه مصرف استاتین در این موارد، به‌ویژه با توجه به کشندگی بالای کووید-۱۹ در مبتلایان به بیماری قلبی‌-عروقی (۱۰٫۸ درصد) و دیابت (۷٫۳ درصد) اهمیت دارد.
– مصرف استاتین در موارد مشکوک به کووید-۱۹ نیز باید ادامه یابد چون آسیب حاد قلبی در این بیماران گزارش شده است.
– پزشکان باید توجه کنند که در زمینه سرپایی، افراد پرخطر از نظر قلبی‌-عروقی، مصرف استاتین را مطابق با گایدلاین ادامه دهند.
– در مبتلایان به کووید-۱۹ فعال، به‌دلیل احتمال رابدومیولیز (که شیوع آن در حال حاضر نامشخص است)، قطع مصرف استاتین به مدت کوتاه می‌تواند عاقلانه باشد.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

از دست دادن حس بویایی؟از دست دادن حس بویایی؟

انجمن تخصصی گوش، حلق و بینی انگلستان اعلام کرد:
▫️یک تحقیق جدید نشان داده، از دست دادن حس بویایی می‌تواند یکی دیگر از علائم #کرونا باشد. دانشمندان می‌گویند شواهد موجود از چندین کشور نشان می‌دهد بخش قابل توجهی از کسانی که آزمایش کرونای آنها مثبت بوده، حس بویایی خود را از دست داده بودند
– کسانی که تب دارند و سرفه‌های مداوم می‌کنند بهتر است در خانه بمانند تا از گسترش #ویروس_کرونا جلوگیری شود اما علاوه بر این‌ها، کم شدن حس بویایی و اشتها هم می‌تواند از علائم ابتلا به بیماری #کرونا باشد.

متفورمین هیدروکلراید – نکاتمتفورمین هیدروکلراید – نکات

Metformin HCl

▫️قرص متفورمین ۵۰۰ انتخاب اول برای کنترل دیابت نوع ۲ است و معمولا برای کنترل بهتر دیابت نوع ۲ متفورمین همراه با گلی بن کلامید یا دیگر داروهای دسته سولفونیل اوره تجویز می شود.
▫️زمان مصرف متفورمین بعد از غذا است که بتوان عوارض گوارشی متفورمین را به حداقل رساند.
▫️متفورمین برای لاغری و کاهش وزن و همچنین برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز ممکن است تجویز شود.
▫️نام تجاری معروف متفورمین گلوکوفاژ است.
▫️مکانیسم اثر: متفورمین تولید کبدی و جذب روده ای گلوکز را کاهش داده و حساسیت بافتی به انسولین را بهبود می بخشد و به این ترتیب باعث پایین آمدن قند خون می شود.
▫️طبقه بندی در بارداری: گروه B:
در این دسته داروهایی قرار دارند که شواهدی در مورد خطرناک بودن آنها درانسان وجود ندارد. حتی اگر این داروها روی حیوانات خطری را نشان داده باشند روی انسان خطری وجود ندارد.
▫️متفورمین باعث لاغری می شود برعکس داروهای سولفونیل اوره مانند گلی بن کلامید که افزایش وزن می دهد. اما متفورمین و کاهش وزن تحت نظر پزشک مجاز می باشد.
▫️متفورمین در بیمارانی که مشکلات تنفسی و ریوی و مشکل قلبی دارند می تواند باعث ایجاد اسیدوزلاکتیک شود که در صورت بروز این مشکل بیمار سریعا بستری می شود.
🔻یکی از تداخلات دارویی مهم متفورمین با سایمتیدین است  زیرا سایمتیدین می تواند باعث افزایش غلظت متفورمین تا ۶۰ درصد شود.

توصیه های لازمه در مصرف داروی وارفارین(کومادین)توصیه های لازمه در مصرف داروی وارفارین(کومادین)

اهم تداخلات غذایی:
-مصرف فیبرهای گیاهی و غذاهای حجیم همراه با قرص خوراکی وارفارین، موجب کاهش سرعت و بعضا مقدار جذب این دارو می‏گردد. به طور کلی مصرف وارفارین با معده خالی به همراه آب فراوان مناسب‏تر است.
-مکانیسم اثر وارفارین از طریق اثر بر مسیر ویتامین K می‏باشد، لذا مصرف مقادیر بالای غذاهای حاوی این ویتامین موجب کمتر شدن اثر این دارو میشود. این غذاها عموما شامل گیاهان خام یا پخته همچون اسفناج، کرفس، بروکلی، خیار با پوست و یا خورش قرمه سبزی و در مقادیر کمتر، سبزی خوردن، کاهو و مارچوبه همچنین جگر می‏شود. لازم به ذکر است که مصرف یک وعده از این غذاها در اثر دارو چندان قابل ملاحظه نیست، ولی مثلا مصرف ۳-۴ وعده در هفته از این مواد باعث تغییرات محسوس در اثرات دارو می‏شود.
-روغنهای گیاهی مخصوصا آفتابگردان، سویا و کانولا منابع غنی ویتامین K هستند. حتی‏الامکان از مصرف اجتناب شود.
-زنجبیل، زردچوبه، پیاز و سیر با توجه به اثر ضد انعقادی در خون، موجب افزایش احتمال خونریزی در اثر وارفارین می‏شوند. در مصرف این مواد با وارفارین بسیار احتیاط شود.
-چای سبز اثر وارفارین را خنثی میکند و جزو موارد منع مصرف است.
-سویا باعث کم شدن اثر وارفارین و بالارفتن اثر لخته شدن خون می‏شود. احتیاط فراوان مصرف.
-مصرف گریپ فروت در مقادیر زیاد یا به صورت مداوم، به دلیل مهار آنزیمهای کبدی باعث افزایش اثر وارفارین و احتمال خونریزی می‏شود.
-دارو های زیر سوخت و ساز کبدی وارفارین را کم میکنند:
کلرامفنیکل، آمیو دارون، لوستاتین، سایمتدین، فنیل بوتازون، کینیدین، کوتریموکسازول.
توصیه ها:
-در طی درمان با این دارو شیردهی باید قطع گردد و در حاملگی ممنوعیت مصرف دارد.
-خونریزی از لثه و رحم و مدفوع و ادرار و کبودی های بدن و اسهال و تب و کهیر حتما به بزشک معالج گزارش گردد.
-درفشارخون های متوسط و شدید و بیماریهای خونریزی دهنده ممنوعیت مصرف دارد.
-قرص ها در ظرف در بسته نگهداری گردد.
-سعی کنید از تمامی تزریق های عضلانی با هماهنگی پزشک معالج اجتناب نمائید احتمال خونریزی و کبودی محل تزریق وجود دارد.
-از انجام فعالیت های خطرناک : فوتبال و کوه نوردی و …. پرهیز نمائید.
-کارت شناسایی که در آن مصرف وارفارین ذکر شده است را همیشه به همراه داشته باشید.
-به جراحان و دندان پزشکان و کادر درمان در هنگام مراجعه مصرف وارفارین را یاداور شوید.
-درموعد تعیین شده توسط پزشک آزمایشات لازمه را حتما انجام دهید اهم آزمایشات عبارتند از: ALT .  AST . PT . PTT . INR
-شما میتوانید آزمایشات خود را در چنین جدولی ثبت و نگهداری کرده و در هنگام مراجعه به پزشک ارائه  نمائید تا میزان دقیق مصرف دارو را مشخص نمایند :
تاریخ:
وPT:
وPTT:
وINR:
میزان مصرف وارفارین:
توضیحات: