قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي بانک زمان در سوئیس

بانک زمان در سوئیس

یک دانشجوی خارجی که برای ادامه تحصیل به سوئیس رفته می‌نویسد:
در زمان تحصیل نزدیک دانشگاه یک خانه اجاره کردم.
صاحبخانه یک خانم ۶۷ ساله بود
که با شغل معلمی بازنشست شده بود.
طرح های بازنشستگی در سوئیس آنقدر قوی هستند
که بازنشستگان هیچ نگرانی برای خورد و خوراک ندارند.

به این جهت یک روز از اینکه متوجه شدم او کار
پیدا کرده متعجب شدم!
کار او مراقبت از یک پیرمرد ۸۷ ساله بود!
از او پرسیدم آیا برای نیاز به پول این کار را می کند
پاسخش من را متحیر کرد!
من برای پول کار نمی کنم بلکه ” زمان ” خودم را
در ” بانک زمان ” سپرده می کنم
تا در زمانی که [ مثل این پیرمرد ] توان حرکت ندارم
آنرا از بانک بیرون بکشم!

این اولین بار بود که درباره مفهوم ” بانک زمان ”
می شنیدم! وقتی بیشتر درباره آن تحقیق کردم
متوجه شدم ” بانک زمان ” یک طرح بازنشستگی برای
مراقبت از سالمندان است
که توسط وزارت تامین اجتماعی فدرال سوئیس
تدوین و توسعه داده شده است

داوطلبان زمان مراقبت از سالمندان را در حساب شخصی شان  در ” سیستم امنیت اجتماعی ” پس انداز کرده
تا وقتی خود پیر ناتوان شدند
یا نیاز به مراقبت داشته باشند از آن برداشت کنند!
طبق قرارداد یک سال بعد از انقضای خدمات متقاضی
[ سپرده گذاری زمان ] بانک زمان میزان ساعات
خدمات را محاسبه کرده
و به او یک ” کارت بانک زمان ” می دهد!
وقتی او هم نیاز به کمک یک نفر دیگر دارد
می تواند با استفاده از آن کارت “زمان و بهره” آنرا برداشت کند.
بعد از تایید، بانک زمان داوطلبانی را برای مراقبت
از او در بیمارستان و یا منزل تعیین می کند!

در ضمن متقاضیان سپرده گذاری ” زمان ” باید سالم
و تندرست دارای مهارت های ارتباطی خوب و پر از عشق
و علاقه به همنوعان باشند!

صاحبخانه ام هفته ای دو بار برای مراقبت از پیرمرد سرکار می‌رفت و هر بار هم دو ساعت وقت برای خرید
تمیز کردن اتاق آفتاب گرفتن پیرمرد و گپ زدن
با او سرمایه گذاری می کرد!

اتفاقا یک روز دانشگاه بودم که تماس گرفت و گفت
در حالی که شیشه اتاق منزل خودش را تمیز می کرده
از چهارپایه افتاده!
من فورا مرخصی گرفتم و او را به بیمارستان رساندم.
مچ پای او شکسته بود و برای مدتی نیاز داشت روی تخت بماند.
داشتم کارهای تقاضا برای مرخصی جهت مراقبت خانگی را انجام می دادم که به من گفت جای نگرانی نیست
چرا که برای برداشت از بانک زمان درخواست داده است!

ظرف کمتر از دو ساعت بانک زمان یک داوطلب فرستاد
که به مدت یک ماه هر روز با گپ زدن و پختن غذاهای لذیذ از او مراقبت می کرد.
او به محض بهبودی دوباره مشغول کار مراقبت از دیگران شد و گفت که می خواهد برای روزهای پیری زمان سپرده گذاری کند!

مسلما پیاده شدن چنین ایده ای در کشورمان که جمعیت سالمند آن نزدیک ۱۰ درصد بوده و با شتاب به سمت ۳۰ درصد شدن در حال حرکت است!
نه تنها هزینه‌های بیمه و مراقبت در دوران سالمندی را کاهش می‌دهد
بلکه موجب تقویت اتحاد و همبستگی میان نسل‌ها شده که در سایر طرح های پولی موجود نظیر خانه سالمندان و پرستار خانگی کمتر دیده می شود!

ایده ” بانک زمان ” یا ” بانک مراقبت از سالمندان ”
اولین بار در سال ۲۰۱۲ و در شهر اس‌تی‌گلن سوئیس
که جوانترین جمعیت را دارد مطرح و پیاده شد
و طبق گزارش دولتی که قصد دارد
” فرهنگ زیبای روستایی مراقبت از یکدیگر ”
را به شهرهای مدرن بیاورد
بیش از نیمی از جوانان از این طرح استقبال کرده اند!
استقبال جوانان از چنین طرحی و همجواری همزبانی و همدلی با سالمندان یعنی ترکیب خامی و پختگی و کسب تجربه فراوان برای جوانان زنده ماندن اخلاق و احترام به اصل و ریشه در جامعه و همچنین روشن شدن چراغ امید در دل سالمندان

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

بیماریهای مادرزادی قلببیماریهای مادرزادی قلب

تشکیل قلب و اغلب دستگاههای بدن انسان بین هفته دوم تا دهم بارداری اتفاق می افتد.
بیماریهای مادرزادی قلب از دوران جنینی وجود دارند ولی در اغلب موارد در جنین مشکلی را ایجاد نمی کنند ولی بعد از تولد ممکن است در دوره نوزادی ، شیرخواری ، کودکی ، جوانی و یا بزرگسالی علایم بالینی و یا مشکلات خود را نشان دهند .
▪️بطور کلی بیماریهای مادرزادی قلبی به چند گروه تقسیم می شود :
▫️بیماریهای که در انها بدلیل ارتباط بین بطنی (VSD)، ارتباط بین دهلیزی (ASD) ارتباط بین آئورت و شریان ریوی (PDA) جریان خون ریوی افزایش می یابد.
▫️بیماریهای که در انها کبودی علامت عمده می باشد .در این گروه از بیماریها جریان خون ریوی کاهش یافته می باشد.بیماری ممکن است بصورت تنگی شدید دریچه ریوی و سوراخ بین بطنی (TOF) ، عدم تشکیل دریچه ریوی (PA) ,غیره باشد .کبودی در این گروه از بیماریها ممکن است از بدو تولد یا ماهها بعد دیده شود .
▫️گروه سوم از بیماریهای مادرزادی قلبی بیماریهای هستنند که در انها یکی از دریچه های قلبی آ ئورت (AS) یا دریچه ریوی (PS) یا رگ آ ئورت تنگی داشته باشد (COA). در این گروه از بیماریها اغلب کبودی وجود ندارد.

آیا مبتلایان به دیابت می‌توانند هندوانه بخورند؟آیا مبتلایان به دیابت می‌توانند هندوانه بخورند؟

▫️اگر‌چه هندوانه میوه‌ی مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت است و جزء رژیم آن‌هاست. چقدر خوردن هندوانه برای این افراد به چندین عامل بستگی دارد. این افراد بایستی غذا‌های مناسب برای حفظ قند خون‌شان را بشناسند و مصرف کنند.
▫️یک فنجان هندوانه‌ی خرد شده ۱۲ گرم کربوهیدرات دارد. انجمن دیابت آمریکا برای وعده‌های اصلی تا ۶۰ گرم و برای میان‌وعده‌ها ۲۰ گرم کبوهیدرات توصیه می‌کند.
هندوانه منبعی عالی از ویتامین‌ها و مواد معدنی است. از جمله: ویتامین A، ویتامین C، پتاسیم، منیزیم، ویتامین B۱ و B۶، فیبر، آهن، کلسیم، لیکوپن.
🔻هندوانه دارای اسید آمینه‌ی غیر‌ضروری #سیترولین است که از افزایش فشار خون جلوگیری می‌کند. اگر رژیم غذایی حاوی هندوانه یا عصاره‌ی این میوه باشد مانع افزایش فشار خون می‌شود.

چه غذایی را با چه روغنی بپزیم؟چه غذایی را با چه روغنی بپزیم؟

🔅 در حال حاضر ۳ نوع روغن در خانه ها پیدا می شود :

🔸 سرخ‌کردنی
🔸 مخصوص پخت‌ و‌ پز
🔸 روغن مخصوص سالاد (زیتون، کنجد یا هسته انگور)

🔅 هر نوع روغنی کاربرد خاص خود را دارد.
مثلا از روغن مخصوص سرخ‌کردن فقط باید برای سرخ کردن استفاده شود یا روغن‌های سالاد را فقط برای طعم دادن به سالاد به کار برد.

🔸سرخ کردن ، به‌خصوص به مدت طولانی و حرارت بالا، ارزش تغذیه‌ای خوراکی‌ها را از بین می‌برد.
🔸مثلا سرخ کردن زیاد سبزی، تقریبا باعث از دست رفتن ویتامین‌های موجود در آن می‌شود .
🔸روغن های مایع معمولی برای پخت‌وپز کاربرد دارند و باید برای پخت برنج و خورش از انواع روغن‌های مایع استفاده کرد.

به‌طور کلی، تمام روغن‌های خوراکی مایع برای پخت غذا مناسب هستند و به ترتیب، استفاده از روغن‌های زیتون، کنجد، کانولا، ذرت، آفتابگردان و سویا برای طبخ غذا توصیه می‌شود.

🔺حواستان باشد که روغن‌های مایع معمولی در مقابل حرارت مقاوم نیستند و به‌همین دلیل برای سرخ‌کردن با مدت طولانی و در درجه حرارت بالا، نباید استفاده شوند چون هنگام سرخ کردن با حرارت بالایی که می‌بینند ، می‌سوزند و ترکیب‌های سرطان‌زایی در آنها ایجاد می‌شود
🔸برای پخت برنج و خورش باید از روغن مایع معمولی استفاده شود. البته روغن زیتون هم برای طبخ برنج مناسب است.

🔸در قنادی‌ها برای تهیه کیک و شیرینی از روغن جامد یا نیمه‌جامد استفاده می‌شود چون باعث ایجاد عطر، طعم، کیفیت بهتر، تردی محصولات تنوری، هوادهی در فراورده‌های خمیری، ورآمدن آنها و مطلوبیت بافت می‌شود.

استفاده از روغن‌های دیگر می‌تواند تاحدی افت کیفیت ظاهری و خوراکی محصولات قنادی را به دنبال داشته باشد .

🔺 به همین دلیل نباید در مصرف کیک و شیرینی زیاده‌روی کنید چون روغن‌های قنادی مقادیر بالایی اسید‌های چرب اشباع دارند که می‌توانند خطر گرفتگی عروق و ابتلا به بیماری‌های قلبی -عروقی را افزایش دهند.

🔅 برای سرخ کردن انواع مواد غذایی  باید از روغن مخصوص سرخ‌کردن استفاده شود.
🔅از روغن زیتون می‌توان برای سرخ کردن سطحی (مثل نیمرو کردن یا تهیه املت) یا تفت دادن مختصر با درجه حرارت ملایم و فقط یکبار استفاده کرد.
🔅روغن کانولا هم دارای خواص تغذیه‌ای بالایی است ولی خواص کیفی آن مانند مقاومت در برابر حرارت و نور، پایین است و برای سرخ کردن‌های عمیق چندان مناسب نیست.

🔅روغن هسته انگور هم به‌دلیل پایین بودن مقاومت در برابر اکسیداسیون و نقطه دود پایین، برای سرخ کردن مناسب نیست.

🔅 از روغن هسته انگور هم باید فقط برای طعم‌دادن به غذاهای سرد و سالاد استفاده شود.