قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي متفورمین هیدروکلراید

متفورمین هیدروکلراید

▫️قرص متفورمین ۵۰۰ انتخاب اول برای کنترل دیابت نوع ۲ است و معمولا برای کنترل بهتر دیابت نوع ۲ متفورمین همراه با گلی بن کلامید یا دیگر داروهای دسته سولفونیل اوره تجویز می شود.
▫️زمان مصرف متفورمین بعد از غذا است که بتوان عوارض گوارشی متفورمین را به حداقل رساند.
▫️متفورمین برای لاغری و کاهش وزن و همچنین برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز ممکن است تجویز شود.
▫️نام تجاری معروف متفورمین گلوکوفاژ است.
▫️مکانیسم اثر: متفورمین تولید کبدی و جذب روده ای گلوکز را کاهش داده و حساسیت بافتی به انسولین را بهبود می بخشد و به این ترتیب باعث پایین آمدن قند خون می شود.
▫️طبقه بندی در بارداری: گروه B:
در این دسته داروهایی قرار دارند که شواهدی در مورد خطرناک بودن آنها درانسان وجود ندارد. حتی اگر این داروها روی حیوانات خطری را نشان داده باشند روی انسان خطری وجود ندارد.
▫️متفورمین باعث لاغری می شود برعکس داروهای سولفونیل اوره مانند گلی بن کلامید که افزایش وزن می دهد. اما متفورمین و کاهش وزن تحت نظر پزشک مجاز می باشد.
▫️متفورمین در بیمارانی که مشکلات تنفسی و ریوی و مشکل قلبی دارند می تواند باعث ایجاد اسیدوزلاکتیک شود که در صورت بروز این مشکل بیمار سریعا بستری می شود.
🔻یکی از تداخلات دارویی مهم متفورمین با سایمتیدین است  زیرا سایمتیدین می تواند باعث افزایش غلظت متفورمین تا ۶۰ درصد شود.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

نتایج آنالیز ۱۴۱ مطالعه کوهورت در مورد پیامدهای تعداد کم سیگارنتایج آنالیز ۱۴۱ مطالعه کوهورت در مورد پیامدهای تعداد کم سیگار

🔻کشیدن فقط  یک  نخ سیگار در روز، بیشتر از آنچه قبلا انتظار میرفت، منجر به بروز استروک (سکته مغزی) و بیماری های قلبی عروقی (*CHD) می شود.

🔻در این متاآنالیز نشان داده شد که در خانمهایی که روزانه یک عدد سیگار می کشیدند، ۱۱۹٪ خطر ابتلا به CHD و ۴۶٪ خطر ابتلا به سکته مغزی و در مردانی که روزانه یک عدد سیگار می کشیدند، ۷۴٪ خطر ابتلا به CHD و ۳۰٪ خطر سکته مغزی افزایش یافت.

🔻نکته جالب نتیجه این تحقیق این بود که ریسک  بروز این دو پیامد در افراد با مصرف روزانه ۲۰سیگار تنها دوبرابر افراد با مصرف روزانه یک نخ سیگار،  بود.

✍️🏼دکتر رضا گنجی
استادیار گروه فارماکوتراپی (داروسازی بالینی)
دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپوراهواز

نتایج آنالیز ۱۴۱ مطالعه کوهورت در مورد پیامدهای تعداد کم سیگارنتایج آنالیز ۱۴۱ مطالعه کوهورت در مورد پیامدهای تعداد کم سیگار

🔻کشیدن فقط  یک  نخ سیگار در روز، بیشتر از آنچه قبلا انتظار میرفت، منجر به بروز استروک (سکته مغزی) و بیماری های قلبی عروقی (*CHD) می شود.

🔻در این متاآنالیز نشان داده شد که در خانمهایی که روزانه یک عدد سیگار می کشیدند، ۱۱۹٪ خطر ابتلا به CHD و ۴۶٪ خطر ابتلا به سکته مغزی و در مردانی که روزانه یک عدد سیگار می کشیدند، ۷۴٪ خطر ابتلا به CHD و ۳۰٪ خطر سکته مغزی افزایش یافت.

🔻نکته جالب نتیجه این تحقیق این بود که ریسک  بروز این دو پیامد در افراد با مصرف روزانه ۲۰سیگار تنها دوبرابر افراد با مصرف روزانه یک نخ سیگار،  بود.

✍️🏼دکتر رضا گنجی
استادیار گروه فارماکوتراپی (داروسازی بالینی)
دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپوراهواز

روغن پالمروغن پالم

▫️روغن پالم از میوه درخت پالم که نوعی خرما است و در مناطق حاره که در فاصله ۱۰ درجه خط استوا قرار دارند به عمل می آید و از گیاهان بومی آفریقا شمرده می شود.
– گونه آفریقایی آن در غرب آفریقا، بین آنگولا و گامبیا و گونه آمریکایی‌اش در نواحی گرمسیر آمریکای جنوبی و مرکزی یافت می‌شود.
– این گیاه اولین بار در کشورهایی مانند آنگولا و توگو کشت شد و از سال ۱۸۴۸ میلادی کشت آن در کشورهایی مانند مالزی، اندونزی و فیلیپین آغاز شد.
▫️نخل روغنی برای اولین بار در مالزی به عنوان یک گیاه زینتی کاشته شد و هم‌اکنون کاشت آن سنگ ‌بنای بخش کشاورزی این کشور را تشکیل می‌دهد و ۳/۳ میلیون هکتار را زیر کشت خود دارد.
– میوه این درخت به شکل آلو بوده و از دو بخش گوشتی میوه و هسته تشکیل شده که ۴۹ درصد میوه را روغن پالم و ۵۰ درصد از هسته را روغن هسته پالم (Palm kernel Oil) تشکیل می دهد به طوری که این دو روغن از ترکیبی کاملاُ متفاوت برخوردارند.
– هر دو روغن به صورت فیزیکی و نه از طریق حلال های شیمیایی استحصال می شوند.
– روغن پالم از اسیدهای پالمیتیک و اولئیک تشکیل شده و میزان اشباع آن ۵۰ درصد است حال آنکه روغن هسته پالم (پالم کرنل) از اسید لوریک تشکیل شده و میزان اشباع آن بیش از ۸۰ درصد است.
– تولید روغن هسته پالم همراه تولید روغن پالم بوده و مقدار ۱۳-۱۰ تن روغن هسته پالم به ازای هر ۱۰۰ تن روغن پالم تولید می شود. هسته خشک پالم در حدود ۵۳-۴۴ درصد روغن داشته و این روغن شبیه به روغن نارگیل است. بیشترین مصرف روغن هسته پالم در محصولات غذایی نظیر مارگارین و کره قنادی و همچنین در صابون سازی است.
– پالم به دلیل مقاوم بودن در برابر حرارت برای تولید روغن های جامد خوراکی استفاده می شود. این روغن دارای بیشترین میزان اسید چرب اشباع در حدود ۵۰ درصد است.
– امروزه روغن پالم دومین روغن نباتی جهان از نظر تولید به شمار می آید و بالاترین میزان صادرات را در میان روغن های نباتی خوراکی به خود اختصاص داده است. مالزی تولیدکننده و صادر کننده تراز اول روغن پالم در جهان به شمار می رود.
▪️هر گرم روغن پالم ۹ کیلوکالری انرژی تولید می‌کند. از سوی دیگر روغن‌ها منبعی سرشار از ویتامین‌های A,D,E به شمار می‌آیند.
– روغن پالم قرمز که به مقدار کمی فرآوری شده حاوی توکرفرول و توکوتری انول های طبیعی (ویتامین E) و کاروتنوئیدها می باشد که علت رنگ قرمز روغن است.
▫️روغن خام پالم منبعی سرشار از پیش ویتامین A به شکل انواع کاروتنوئید به میزان ۵۰۰ تا ۷۰۰ بخش در میلیون است.
– روغن پالم قرمز حاوی مقداری زیادی آلفا و بتا کاروتن می باشد که حدود ۹۰ درصد کل محتوای کاروتنوئید آن است.
– آلفا کاروتن دارای اثرات ضدسرطان قوی بوده و به طور کلی کاروتنوئیدها فعالیت پیش سازی ویتامین A را دارند.
– در بدن کاروتنوئیدها به ویژه بتا کاروتن می تواند به ویتامین A تبدیل شود و از این رو عملکرد سیستم ایمنی را افزایش داده و از کمبود ویتامین A در بدن جلوگیری می کند.
▫️روغن پالم سرشار از ویتامین E بوده و حاوی هر دو نوع توکوفرول و توکوتری انول به میزان ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ بخش در میلیون است. ویتامین E یکی دیگر از ترکیبات آنتی اکسیدانی مهم در ترکیب روغن پالم است که می توان به کاهش LDL و تری گلیسیرید کمک کرده و سطح کلسترول HDL (کلسترول خوب) را افزایش دهد و خطر حمله قلبی را کاهش  و عملکرد ایمنی و مبارزه با سرطان افزایش می دهد.
▫️روغن پالم مثل همه چربی ها از اسیدهای چرب و گلیسرول تشکیل شده اما برخلاف تمام چربی ها، اسیدهای چرب اشباع فراوانی دارد که در دمای اتاق جامد هستند.
▫️یک سوم روغن مصرفی دنیا پالم است اما در ایران در چند سال گذشته یک دوم روغن مصرفی کشور را پالم تشکیل داده است.
▫️روغن پالم شبیه روغن جامد است و مصرف آن در هیچ جای دنیا ممنوع نیست اما از نظر تغذیه ای توصیه می شود آن را مصرف نکنند، هرچند که این روغن به دلیل بالا بودن پایداری حرارتی در روغن های سرخ کردنی مورد استفاده قرار می گیرد و لذا توصیه این است که مردم روغن پالم و سرخ کردنی را کمتر مصرف کنند.