قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي چه غذایی را با چه روغنی بپزیم؟

چه غذایی را با چه روغنی بپزیم؟

🔅 در حال حاضر ۳ نوع روغن در خانه ها پیدا می شود :

🔸 سرخ‌کردنی
🔸 مخصوص پخت‌ و‌ پز
🔸 روغن مخصوص سالاد (زیتون، کنجد یا هسته انگور)

🔅 هر نوع روغنی کاربرد خاص خود را دارد.
مثلا از روغن مخصوص سرخ‌کردن فقط باید برای سرخ کردن استفاده شود یا روغن‌های سالاد را فقط برای طعم دادن به سالاد به کار برد.

🔸سرخ کردن ، به‌خصوص به مدت طولانی و حرارت بالا، ارزش تغذیه‌ای خوراکی‌ها را از بین می‌برد.
🔸مثلا سرخ کردن زیاد سبزی، تقریبا باعث از دست رفتن ویتامین‌های موجود در آن می‌شود .
🔸روغن های مایع معمولی برای پخت‌وپز کاربرد دارند و باید برای پخت برنج و خورش از انواع روغن‌های مایع استفاده کرد.

به‌طور کلی، تمام روغن‌های خوراکی مایع برای پخت غذا مناسب هستند و به ترتیب، استفاده از روغن‌های زیتون، کنجد، کانولا، ذرت، آفتابگردان و سویا برای طبخ غذا توصیه می‌شود.

🔺حواستان باشد که روغن‌های مایع معمولی در مقابل حرارت مقاوم نیستند و به‌همین دلیل برای سرخ‌کردن با مدت طولانی و در درجه حرارت بالا، نباید استفاده شوند چون هنگام سرخ کردن با حرارت بالایی که می‌بینند ، می‌سوزند و ترکیب‌های سرطان‌زایی در آنها ایجاد می‌شود
🔸برای پخت برنج و خورش باید از روغن مایع معمولی استفاده شود. البته روغن زیتون هم برای طبخ برنج مناسب است.

🔸در قنادی‌ها برای تهیه کیک و شیرینی از روغن جامد یا نیمه‌جامد استفاده می‌شود چون باعث ایجاد عطر، طعم، کیفیت بهتر، تردی محصولات تنوری، هوادهی در فراورده‌های خمیری، ورآمدن آنها و مطلوبیت بافت می‌شود.

استفاده از روغن‌های دیگر می‌تواند تاحدی افت کیفیت ظاهری و خوراکی محصولات قنادی را به دنبال داشته باشد .

🔺 به همین دلیل نباید در مصرف کیک و شیرینی زیاده‌روی کنید چون روغن‌های قنادی مقادیر بالایی اسید‌های چرب اشباع دارند که می‌توانند خطر گرفتگی عروق و ابتلا به بیماری‌های قلبی -عروقی را افزایش دهند.

🔅 برای سرخ کردن انواع مواد غذایی  باید از روغن مخصوص سرخ‌کردن استفاده شود.
🔅از روغن زیتون می‌توان برای سرخ کردن سطحی (مثل نیمرو کردن یا تهیه املت) یا تفت دادن مختصر با درجه حرارت ملایم و فقط یکبار استفاده کرد.
🔅روغن کانولا هم دارای خواص تغذیه‌ای بالایی است ولی خواص کیفی آن مانند مقاومت در برابر حرارت و نور، پایین است و برای سرخ کردن‌های عمیق چندان مناسب نیست.

🔅روغن هسته انگور هم به‌دلیل پایین بودن مقاومت در برابر اکسیداسیون و نقطه دود پایین، برای سرخ کردن مناسب نیست.

🔅 از روغن هسته انگور هم باید فقط برای طعم‌دادن به غذاهای سرد و سالاد استفاده شود.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

نتایج آنالیز ۱۴۱ مطالعه کوهورت در مورد پیامدهای تعداد کم سیگارنتایج آنالیز ۱۴۱ مطالعه کوهورت در مورد پیامدهای تعداد کم سیگار

🔻کشیدن فقط  یک  نخ سیگار در روز، بیشتر از آنچه قبلا انتظار میرفت، منجر به بروز استروک (سکته مغزی) و بیماری های قلبی عروقی (*CHD) می شود.

🔻در این متاآنالیز نشان داده شد که در خانمهایی که روزانه یک عدد سیگار می کشیدند، ۱۱۹٪ خطر ابتلا به CHD و ۴۶٪ خطر ابتلا به سکته مغزی و در مردانی که روزانه یک عدد سیگار می کشیدند، ۷۴٪ خطر ابتلا به CHD و ۳۰٪ خطر سکته مغزی افزایش یافت.

🔻نکته جالب نتیجه این تحقیق این بود که ریسک  بروز این دو پیامد در افراد با مصرف روزانه ۲۰سیگار تنها دوبرابر افراد با مصرف روزانه یک نخ سیگار،  بود.

✍️🏼دکتر رضا گنجی
استادیار گروه فارماکوتراپی (داروسازی بالینی)
دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپوراهواز

داروهای کاهش فشار خون – بخش دومداروهای کاهش فشار خون – بخش دوم

▪️مهارکننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)

از داروهای کنترل فشار خون مهار کننده های ACE هستند که ذخایر آنژیوتانسین بدن را کاهش میدهند. آنژیوتانسین ماده ای است که باعث میشود رگها باریک شوند.
▫️نتیجه نهایی گشادشدن رگها است که باعث کاهش مقاومت در مقابل جریان خون می‌شود و قلب می‌تواند خون را به شکل موثرتری پمپ کند. نمونه‌های این داروها عبارتند از: انالاپریل ، کاپتوپریل، بنازپریل و لیزینوپریل.
▫️در بیماران #دیابتی مبتلا به فشارخون این گروه ‏دارویی با توجه به اثرات مفید ویژه، قدم اول درمانی می باشد. در ۱۰-۵ درصد بیماران ‏مصرف این داروها منجر به سرفه خشک و آزاردهنده می شود. عارضه نادرولی مهم این ‏داروها واکنشهای شدید آلرژی است که به صورت تنگی نفس شدید همراه علائم ‏گوارشی تظاهر می کند.‏

کاهش ۵۰ درصدی سکته قلبی و مغزی با مصرف مستمر قرص «پلی پیل»کاهش ۵۰ درصدی سکته قلبی و مغزی با مصرف مستمر قرص «پلی پیل»

▫️موفقیت در ساخت قرص «پلی پیل» برای پیشگیری از سکته‌های قلبی و مغزی، از تاثیر این داروی ترکیبی بر کاهش بیش از ۵۰ درصدی بیماری‌های قلبی – عروقی و سکته‌های مغزی را در بزرگ‌ترین کارآزمایی بالینی این نوع مطالعات در جهان ارائه کردند.
▫️قرص «پلی پیل» تجویز شده در این مطالعه که در سال ۱۳۸۹ توسط محققان ایرانی ساخته و توسط یک شرکت داروسازی، تولید انبوه شد، شامل ترکیبی از آسپرین ۸۱ میلی‌گرم، انالاپریل ۵ میلی‌گرم (والسارتان ۴۰ میلی‌گرم برای کسانی که با مصرف انالاپریل دچار سرفه می‌شدند)، آتورواستاتین ۲۰ میلی‌گرم وهیدروکاروتیازید ۱۲ میلی‌گرم، از مهم‌ترین داروهای اساسی مورد نیاز بیماران قلبی عروقی برای کنترل فشار خون، چربی خون و ضد انعقاد خون است.
▫️این مطالعه که با عنوان «پلی ایران» توسط پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران با همکاری محققانی از دانشگاه‌های علوم پزشکی گلستان، اصفهان و موسسات بین‌المللی تحقیقاتی در آمریکا و انگلستان، انجام و در قالب مقاله‌ای با عنوان
Effectiveness of polypill for primary and secondary prevention of  cardiovascular diseases (PolyIran): a pragmatic, cluster-randomised trial
در مجله معتبر بین‌المللی لنست منتشر شده، نشان داده است که مصرف منظم و مستمر قرص «پلی پیل» موجب کاهش بیش از ۵۰ درصدی مرگ زودرس ناشی از بیماری‌های قلبی – عروقی و سکته‌های قلبی و مغزی می‌شود.
▫️دکتر تام مارشال، استاد دانشگاه بیرمنگام  #انگلستان و از همکاران بین‌المللی مطالعه «پلی ایران» نیز گفت: پلی پیل‌ها در ۲۲ کشور، برای پیشگیری ثانویه از سکته‌های قلی و مغزی در دسترس هستند، اما مطالعه «پلی ایران» بزرگ‌ترین کارآزمایی بالینی این نوع مطالعات است.
▫️در مطالعه پنج ساله «پلی ایران» که بر روی حدود ۷ هزار فرد بالای ۵۰ سال انجام شد، ۲۳۶ روستای استان به دو دسته مداخله و کنترل تقسیم شدند؛ ۱۱۶ روستا، با ۳ هزار و ۴۱۷ شرکت‌کننده تحت آموزش سبک زندگی سالم ( رژیم غذایی درست، ورزش، خودداری از مصرف دخانیات و دیگر عوامل) بدون مصرف پلی پیل قرار گرفتند و ۳ هزار و ۴۲۱  نمونه ساکن در ۱۲۰ روستا نیز، علاوه بر آموزش سبک زندگی سالم، هر روز یک قرص پلی پیل مصرف کردند.