🔅 در حال حاضر ۳ نوع روغن در خانه ها پیدا می شود :
🔸 سرخکردنی
🔸 مخصوص پخت و پز
🔸 روغن مخصوص سالاد (زیتون، کنجد یا هسته انگور)
🔅 هر نوع روغنی کاربرد خاص خود را دارد.
مثلا از روغن مخصوص سرخکردن فقط باید برای سرخ کردن استفاده شود یا روغنهای سالاد را فقط برای طعم دادن به سالاد به کار برد.
🔸سرخ کردن ، بهخصوص به مدت طولانی و حرارت بالا، ارزش تغذیهای خوراکیها را از بین میبرد.
🔸مثلا سرخ کردن زیاد سبزی، تقریبا باعث از دست رفتن ویتامینهای موجود در آن میشود .
🔸روغن های مایع معمولی برای پختوپز کاربرد دارند و باید برای پخت برنج و خورش از انواع روغنهای مایع استفاده کرد.
بهطور کلی، تمام روغنهای خوراکی مایع برای پخت غذا مناسب هستند و به ترتیب، استفاده از روغنهای زیتون، کنجد، کانولا، ذرت، آفتابگردان و سویا برای طبخ غذا توصیه میشود.
🔺حواستان باشد که روغنهای مایع معمولی در مقابل حرارت مقاوم نیستند و بههمین دلیل برای سرخکردن با مدت طولانی و در درجه حرارت بالا، نباید استفاده شوند چون هنگام سرخ کردن با حرارت بالایی که میبینند ، میسوزند و ترکیبهای سرطانزایی در آنها ایجاد میشود
🔸برای پخت برنج و خورش باید از روغن مایع معمولی استفاده شود. البته روغن زیتون هم برای طبخ برنج مناسب است.
🔸در قنادیها برای تهیه کیک و شیرینی از روغن جامد یا نیمهجامد استفاده میشود چون باعث ایجاد عطر، طعم، کیفیت بهتر، تردی محصولات تنوری، هوادهی در فراوردههای خمیری، ورآمدن آنها و مطلوبیت بافت میشود.
استفاده از روغنهای دیگر میتواند تاحدی افت کیفیت ظاهری و خوراکی محصولات قنادی را به دنبال داشته باشد .
🔺 به همین دلیل نباید در مصرف کیک و شیرینی زیادهروی کنید چون روغنهای قنادی مقادیر بالایی اسیدهای چرب اشباع دارند که میتوانند خطر گرفتگی عروق و ابتلا به بیماریهای قلبی -عروقی را افزایش دهند.
🔅 برای سرخ کردن انواع مواد غذایی باید از روغن مخصوص سرخکردن استفاده شود.
🔅از روغن زیتون میتوان برای سرخ کردن سطحی (مثل نیمرو کردن یا تهیه املت) یا تفت دادن مختصر با درجه حرارت ملایم و فقط یکبار استفاده کرد.
🔅روغن کانولا هم دارای خواص تغذیهای بالایی است ولی خواص کیفی آن مانند مقاومت در برابر حرارت و نور، پایین است و برای سرخ کردنهای عمیق چندان مناسب نیست.
🔅روغن هسته انگور هم بهدلیل پایین بودن مقاومت در برابر اکسیداسیون و نقطه دود پایین، برای سرخ کردن مناسب نیست.
🔅 از روغن هسته انگور هم باید فقط برای طعمدادن به غذاهای سرد و سالاد استفاده شود.