قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي کلیاتی درباره دستگاه گردش خون

کلیاتی درباره دستگاه گردش خون

قلب انسان در هر روز بیش از صد هزار بار می تپد تا از یک طرف خون سرشار از اکسیژن و مواد غذایی را به بافت ها و اعضای بدن برساند و از طرف دیگر خون بازگشتی از اندام های بدن را برای اکسیژن گیری به ریه ها می رساند.
قلب یک پمپ عضلانی با چهار حفره اصلی شامل یک بطن و یک دهلیز در سمت راست  و یک بطن و یک دهلیز در سمت چپ است. خون بازگشتی از اندام ها و بافت های مختلف بدن توسط وریدها (سیاهرگ ها) وارد دهلیز راست می شود. این خون از دهلیز راست به بطن راست می ریزد و از آنجا از طریق شریان (سرخرگ) ریوی به ریه ها فرستاده می شود.
پس از اکسیژن گیری این خون در ریه ها، خون اکسیژن دار از طریق ورید ریوی وارد دهلیز چپ می شود. با ورود خون به بطن چپ و در اثر انقباض عضله قلب، این خون از راه شریان آئورت و از طریق شاخه های شریانی به بافت های بدن می رود تا اکسیژن خون مورد نیاز سلول ها را تامین کند. براى انجام این وظایف مهم، خود عضله قلب هم نیاز به اکسیژن کافی دارد. درسطح قلب دو شریان اصلی تغذیه کننده عضله قلب به نام شریان های کرونر راست و چپ قرار دارند. شریان کرونر چپ به دو شاخه اصلی تقسیم می شود که این دو شاخه به همراه شریان کرونر راست، خون رسانی به عضله قلب را برعهده دارند.

1 thought on “کلیاتی درباره دستگاه گردش خون”

  1. با سلام و تشکر از انتشار مطالب علمی

    ظاهرا قلب من
    رگ اصلی کرونر چپ و چند رگ دیگر
    گرفتگی شدید داشته که با عمل قلب باز
    بای پس شده؟

    [پاسخ]

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

بیماریهای مادرزادی قلببیماریهای مادرزادی قلب

تشکیل قلب و اغلب دستگاههای بدن انسان بین هفته دوم تا دهم بارداری اتفاق می افتد.
بیماریهای مادرزادی قلب از دوران جنینی وجود دارند ولی در اغلب موارد در جنین مشکلی را ایجاد نمی کنند ولی بعد از تولد ممکن است در دوره نوزادی ، شیرخواری ، کودکی ، جوانی و یا بزرگسالی علایم بالینی و یا مشکلات خود را نشان دهند .
▪️بطور کلی بیماریهای مادرزادی قلبی به چند گروه تقسیم می شود :
▫️بیماریهای که در انها بدلیل ارتباط بین بطنی (VSD)، ارتباط بین دهلیزی (ASD) ارتباط بین آئورت و شریان ریوی (PDA) جریان خون ریوی افزایش می یابد.
▫️بیماریهای که در انها کبودی علامت عمده می باشد .در این گروه از بیماریها جریان خون ریوی کاهش یافته می باشد.بیماری ممکن است بصورت تنگی شدید دریچه ریوی و سوراخ بین بطنی (TOF) ، عدم تشکیل دریچه ریوی (PA) ,غیره باشد .کبودی در این گروه از بیماریها ممکن است از بدو تولد یا ماهها بعد دیده شود .
▫️گروه سوم از بیماریهای مادرزادی قلبی بیماریهای هستنند که در انها یکی از دریچه های قلبی آ ئورت (AS) یا دریچه ریوی (PS) یا رگ آ ئورت تنگی داشته باشد (COA). در این گروه از بیماریها اغلب کبودی وجود ندارد.

نوشیدنی‌های شیرین به رشد تومورهای سرطانی کمک می‌کنند!نوشیدنی‌های شیرین به رشد تومورهای سرطانی کمک می‌کنند!

▫️به نقل از دیلی‌میل، نتایج یک بررسی جدید نشان می‌دهد، تومورهای سرطانی موجود در روده از نوشیدنی‌های حاوی شکر تغذیه می‌کنند و هر روز بزرگ‌تر می‌شوند.
– نتایج یک آزمایش روی موش‌ها نشان داد، مصرف حداقل میزان شکر هم می‌تواند به سرعت رشد سلول‌های سرطانی کمک کند و منجر به وخیم شدن حال بیمار مبتلا شود.
– این مطالعه تأکید می‌کند، تغذیه سالم می‌تواند به افراد برای حفظ سلامتی و دور ماندن از خطر بیماری‌های مختلف کمک کند.
– لوئیس کانتی، محقق ارشد این پژوهش از دانشگاه نیویورک می‌گوید: نوشیدنی‌های شیرین ۹۰ درصد آب گازدار دارند و هیچ ماده مغذی و ارزش غذایی برای بدن فراهم نمی‌کنند.
▫️به گفته کارشناسان علمی، افرادی که از نوشیدنی‌های شیرین استفاده می‌کنند، علاوه بر اضافه وزن در معرض افزایش فشار خون، دیر‌تر هضم شدن غذا، پوسیدگی دندان و پوکی استخوان هستند.
– این بررسی همچنین نشان داد، میان مصرف نوشیدنی‌های شیرین و افزایش نرخ ابتلا به سرطان روده میان جوانان آمریکایی ارتباط مستقیم وجود دارد.

راهکارهای جدید در مورد کاربرد آسپیرین برای پیشگیری اولیه از بیماریهای قلبیراهکارهای جدید در مورد کاربرد آسپیرین برای پیشگیری اولیه از بیماریهای قلبی

۱.کالج متخصصان قفسه سینه امریکا درسال ۲۰۱۲:

برای افراد ۵۰سال و بیشتر بدون بیماریهای قلبی عروقی علامتدار پیشنهاد میشود.

۲.انجمن قلب امریکا درسال ۲۰۰۲:

در بیماران با خطر بیماری کرونری بالا به ویژه اگر خطر ۱۰ساله بیش از ۱۰درصد باشه ممکن است درنظر گرفته شود.دربیمارانی که خطر خونریزی گوارشی یا سکته مغزی هموراژیک درانها بالاست استفاده نمیشود.

۳.انجمن قلب امریکا درسال ۲۰۱۱:

استفاده روتین به منظور پیشگیری از انفارکتوس میوکارد درزنان سالم زیر۶۵ سال توصیه نمیشود.درزنان ۶۵ سال وبیشتر درصورتی که فشارخون کنترل باشد ونفع حاصل از پیشگیری از سکته مغزی ایسکمیک وانفارکتوس میوکارد مهمتر از خطر خونریزی گوارشی یا سکته مغزی هموراژیک باشه میتواند مفید باشد.

۴.انجمن قلب کانادا درسال ۲۰۱۱:

برای استفاده روتین توصیه نمیشود. ممکن است تنها درموارد خاصی که خطر بیماری قلبی عروقی بالا و خطر خونریزی پایین است به کار رود.

۵.انجمن کاردیولوژی اروپا درسال ۲۰۱۲:

در بیمارانی که شواهد واضحی از بیماری قلبی عروقی یا بیماری عروق مغزی ندارند،توصیه نمیشود.

۶.انجمن دیابت امریکا درسال ۲۰۱۳:

در مبتلایان به دیابت باخطر قلبی عروقی بالا ( خطر ده ساله بیش از ۱۰%؛ معمولا مردان بالای ۵۰سال یا زنان بالای ۶۰سال که یک یا چند عامل خطر قلبی عروقی دارند و در معرض خطر خونریزی نیستند) تجویز آسپیرین منطقی و معقول است.در مبتلایان به دیابت با خطر ۱۰ساله قلبی عروقی متوسط یا بیماران مسن تری که عامل خطر ندارند ودرمعرض خطر خونریزی نیستند ممکن است در نظر گرفته شود. در مبتلایان به دیابت با خطر ۱۰ساله قلبی عروقی پایین ( خطر ده ساله کمتر از ۵%، معمولا زیر ۵۰سال و زنان زیر ۶۰ سالی که عامل خطر دیگری برای بیماریهای قلبی عروقی ندارند) توصیه نمی شود.

✔️ نتیجه نهایی:

بر اساس شواهد موجود،سازمان غذا دارو امریکا، اخیرا یک راهنما منتشر کرده که از آسپیرین برای پیشگیری اولیه حمایت نمیکند و بیماران را نسبت به خطر خونریزی اگاه کرده است. به علاوه،راهکارهای جدید وهیات های اجماع در استفاده از آسپیرین، برای پیشگیری اولیه اتفاق نظر ندارند واین امر چالشی برای پزشکان شده است که درنهایت کدام بیمار سود میبرد.یک پیام در اغلب راهکارهای جدید واضح وروشن است:

استفاده روتین از آسپیرین برای پیشگیری اولیه از بیماریهای قلبی توصیه نمیشود. کارازمایی های درجریان ممکن است این معما را حل کنند.