قلب و زندگی؛ مصطفی بیات عمومي کلیاتی درباره دستگاه گردش خون

کلیاتی درباره دستگاه گردش خون

قلب انسان در هر روز بیش از صد هزار بار می تپد تا از یک طرف خون سرشار از اکسیژن و مواد غذایی را به بافت ها و اعضای بدن برساند و از طرف دیگر خون بازگشتی از اندام های بدن را برای اکسیژن گیری به ریه ها می رساند.
قلب یک پمپ عضلانی با چهار حفره اصلی شامل یک بطن و یک دهلیز در سمت راست  و یک بطن و یک دهلیز در سمت چپ است. خون بازگشتی از اندام ها و بافت های مختلف بدن توسط وریدها (سیاهرگ ها) وارد دهلیز راست می شود. این خون از دهلیز راست به بطن راست می ریزد و از آنجا از طریق شریان (سرخرگ) ریوی به ریه ها فرستاده می شود.
پس از اکسیژن گیری این خون در ریه ها، خون اکسیژن دار از طریق ورید ریوی وارد دهلیز چپ می شود. با ورود خون به بطن چپ و در اثر انقباض عضله قلب، این خون از راه شریان آئورت و از طریق شاخه های شریانی به بافت های بدن می رود تا اکسیژن خون مورد نیاز سلول ها را تامین کند. براى انجام این وظایف مهم، خود عضله قلب هم نیاز به اکسیژن کافی دارد. درسطح قلب دو شریان اصلی تغذیه کننده عضله قلب به نام شریان های کرونر راست و چپ قرار دارند. شریان کرونر چپ به دو شاخه اصلی تقسیم می شود که این دو شاخه به همراه شریان کرونر راست، خون رسانی به عضله قلب را برعهده دارند.

1 thought on “کلیاتی درباره دستگاه گردش خون”

  1. با سلام و تشکر از انتشار مطالب علمی

    ظاهرا قلب من
    رگ اصلی کرونر چپ و چند رگ دیگر
    گرفتگی شدید داشته که با عمل قلب باز
    بای پس شده؟

    [پاسخ]

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

مطالعات اخیر محققان انجمن قلب اروپا نشان می‌دهد میکروارگانیسم‌ها در حمله قلبی نقش دارند.مطالعات اخیر محققان انجمن قلب اروپا نشان می‌دهد میکروارگانیسم‌ها در حمله قلبی نقش دارند.

▫️مطالعات نشان می‌دهد برخلاف باکتری‌های روده، باکتری‌های موجود در پلاک‌های عروق کرونر قلب التهابی هستند و باکتری‌های روده بیماران مبتلا به سندرم حاد کرونری (حمله قلبی) با افرادی که آنژین پایدار (stable angina) دارند متفاوت است.
▫️محققان ۳۰ بیمار مبتلا به سندرم حادکرونری و آنژین پایدار را مورد بررسی قرار دادند. باکتری‌های روده از نمونه مدفوع و باکتری‌های پلاک‌ کرونری از بالن‌های آنژیوپلاستی استخراج شد.
– مقایسه میکروب‌های مدفوع و پلاک‌های کرونری ترکیبات متفاوتی را نشان می‌دهد. باکتری‌های مدفوع ترکیبات ناهمگونی دارد و حاوی باکتری‌های
Bacteroidetes و Firmicutes
است.
▫️پلاک‌های کرونری میکروب‌هایی با خاصیت التهابی هستند که به باکتری‌های
Actinobacteria و Proteobacteria
تعلق دارند.
▫️ادامه مطالعات نشان می‌دهد ساختار و آرایش میکروب‌های روده در افراد مبتلا به آنژین پایدار و سندرم حاد کرونر متفاوت است؛ از طرفی مواد شیمیایی که توسط این باکتری‌ها تولید می‌شود می‌تواند به بی‌ثباتی پلاک‌ها و  بروز حمله قلبی منجر شود.
نتایج این مطالعه در کنگره جهانی قلب و عروق ارائه شده است.

ارتباط گرگرفتگی با بیماری های قلبیارتباط گرگرفتگی با بیماری های قلبی

▫️گرگرفتگی در زنان در نتیجه اتساع ناگهانی عروق خونی زیر پوست است که سبب می شود خانم احساس گرما کند و ظاهر برافروخته ای پیدا می کند. در برخی خانم ها گرگرفتگی تا سال های بعد از یائسگی ادامه می یابد.
▫️برخی مطالعات نشان می دهد نرخ بروز بیماری های قلبی در خانم های مبتلا به گرگرفتگی کمی بالاست، مخصوصا زمانی که گرگرفتگی ها در زنان تا سال ها بعد از یائسگی ادامه پیدا می کند. گفته می شود برخی مطالعات نشان داده ریسک کم ابتلا به بیماری های قلبی در خانم های مبتلا به گرگرفتگی وجود دارد. این بررسی ها نشان داده تاثیر گرگرفتگی در زنان بر ابتلا به بیماری های قلبی چندان زیاد نیست.
▫️بطور کلی مدت زمان گرگرفتگی حدود ۵ سال پس از یائسگی ممکن است وجود داشته باشد اما مدت زمان بیشتر از ۵ سال برای گرگرفتگی غیرطبیعی است و باید به دنبال علل دیگر گرگرفتگی گشت.
▪️از جمله علل گرگرفتگی در زنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پرکاری تیروئید می تواند باعث تپش قلب و گرگرفتگی گردد که باید درمان شود.
مشکلات عصبی می توانند باعث گرگرفتگی شوند (که از جمله شایع ترین علل در صورت ادامه گرگرفتگی بعد از ۵ سال محسوب می گردند).

 آیا مصرف ویتامین «دی» خطر ابتلا به ویروس کرونا را کاهش می‌دهد؟ آیا مصرف ویتامین «دی» خطر ابتلا به ویروس کرونا را کاهش می‌دهد؟

▫️سایت خبری هلث لاین (Healthline) در مقاله مفصلی، تاثیر مصرف ویتامین «د» (یا دی (https://gdb.voanews.com/DBDE7D18-DF6D-488A-920A-A96DA5120C7E_w1023_r1_s.jpg)) در کاهش خطر ابتلا به ویروس کرونا را بررسی‌ کرده است
– ویتامین «د» یک ویتامین محلول در چربی است که نقش مهمی در بسیاری از کارکردهای حیاتی بدن دارد.
– این ماده مفید برای سلامتی سیستم ایمنی بدن از اهمیت ویژه ای برخوردار است، به همین دلیل این پرسش برای بسیاری مطرح است که آیا مصرف آن می تواند خطر ابتلا به کووید ۱۹ را کاهش دهد.
▫️هر چند که پژوهش های پزشکی (https://t.me/SciJournals/10864) نشان نمی دهد که مصرف ویتامین «د» خطر ابتلا به ویروس کرونا را کاهش می دهد ولی به دلایل مختلفی می تواند مفید باشد یا حداقل مصرف آن ضرری ندارد.
– کمبود این ویتامین موجب تضعیف عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود و خطر ابتلا به بیماری های تنفسی را افزایش می دهد.
▫️برخی از مطالعات نشان می دهد که مکمل های ویتامین «د» می تواند سیستم دفاعی بدن را تقویت کند ‌و به صورت کلی محافظ در برابر عفونت های تنفسی محسوب می شود.
▫️یک‌ بررسی جدید (https://t.me/SciJournals/10864) روی بیش از ۱۱ هزار نفر در ۱۴ کشور جهان نشان می دهد، مصرف مکمل این ویتامین خطر ابتلا به عفونت های حاد تنفسی را، هم در میان افرادی که کمبود ویتامین «د» دارند و هم دیگران، کاهش می دهد.
▫️پژوهش ها نشان می دهد که مکمل های ویتامین «د» باعث کاهش مرگ و میر در بزرگسالانی می شود که بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های مختلف تنفسی هستند